Hlavní obsah

Špotáková je ráda, že má po sezóně, teď sotva chodí

Stejně jako v loňském roce se i letos podařilo oštěpařce Barboře Špotákové ovládnout Světové atletické finále. Čerstvá mistryně světa ozdobila víkendový mítink ve Stuttgartu novým českým rekordem, jímž vylepšila zlatý hod z Ósaky o pět centimetrů. „Zase se potvrdilo, že když je člověk uvolněný, lítá oštěp nejdál,“ říká Špotáková v rozhovoru pro Právo.

Článek

Čekala jste v posledním oštěpařském závodě sezóny po problémech s loktem český rekord?

Do poslední chvíle jsem tomu nevěřila. Byla jsem ve Stuttgartu nervózní, o loket jsem se bála, v rozhazování jsem ani jeden pokus nešla naplno a pak z toho byl nejkrásnější hod sezóny… Zase se potvrdilo, že když je člověk uvolněný, lítá oštěp nejdál.

Skoro mě napadá, jestli vás trochu nemrzí, že už sezóna skončila…

Já jsem ráda, že už je za mnou. A hodit si v posledním závodě osobní rekord? Co chtít víc…

To samé se vám ve Stuttgartu povedlo i vloni, je to jen shoda okolností?

Vždycky se člověk rád vrací tam, kde se mu dařilo. Trenér Ruda, přítel Lukáš i manažer Varhaník mi říkali, ať si na loňský rok vzpomenu. Tehdy jsem také byla v krizi.

Bavila jste se s německými soupeřkami?

Všechny jsme toho měly plné zuby, každá jsme se za něco držely. Christine (Obergföllová – pozn. red.) byla nemocná, úplně bez energie. Věděla, že na vítězství nemá, tak byla kamarádská, gratulovala, fotily jsme se spolu… Všechny jsme byly rády, že sezóna končí.

Ale vy jste ještě v neděli v Ústí nad Labem absolvovala sprinterský trojboj, kde jste se měla utkat i se svým bratrem Daliborem, bývalým atletem…

Jenže on si na stovce natáhl sval. Myslel, že i když nic nedělal, půjde to samo, ale nešlo. Každopádně to bylo příjemné odpoledne, dokonce jsem si udělala osobák na stovce, i když ji moc často neběhám. Taky jsem teď pěkně unavená, sotva chodím.

Co vás v nejbližších dnech čeká?

Ve Vyškově kurs přežití. Bude to přes noc a den, teď se mi tam moc nechce, ale může to být fajn. Pak přijde oslava v Jablonci, masíčko, bejkání... Na to se těším. Pak si s Lukášem uděláme pár kratších pobytů, nejdřív v Třeboni. Pro mě je nejlepší dovolená v Čechách.

Stihla jste po mistrovství světa dodělat všechny zkoušky na zemědělské univerzitě?

V pátek jsem udělala poslední zkoušku a dokonce se zapsala do páťáku. V řádném termínu!

Takže jste žádnou shovívavost jako mistryně světa od profesorů nepotřebovala?

Ne, a jsem za to ráda. Tohle může člověk ovlivnit sám i tím, jak se chová…

Ale pozvánek na různé besedy a akce teď asi dostáváte spoustu, musíte odmítat?

Musím, a dost. I tak mám teď každý den detailně naplánovaný. Je to zase mnohem intenzivnější než vloni… Ale zatím mi to nevadí.

Po návratu z Ósaky jste říkala, že si možná necháte poradit od Jana Železného či Tomáše Dvořáka, jak si poradit z popularitou. Už na konzultace došlo?

Ještě ne, možná v tom Vyškově, tam bude možnost probrat i jiné věci než atletiku.

Letos jste si atletikou i slušně vydělala, začnete s přítelem vyhlížet společné bydlení?

Určitě chceme vybrat pozemek, to je základ. Nějaké menší město, ani vesnici ani Prahu.

Za rok v Pekingu by prý mohl být hasičský sport představen jako ukázkový olympijský sport. Je možné, že byste se tam s Lukášem, který je hasičem, potkali?

Lukáš se na to chce vrhnout zodpovědněji, aby se tam mohl dostat. Bylo by to super…

Reklama

Související témata: