Hlavní obsah

Atletické mistrovství Evropy bude jednou za dva roky

VALLETTA

EAA schválila zkrácení cyklu mistrovství Evropy na dva roky. V olympijském roce však bude ME v kratší podobě, bez maratonů a závodů v chůzi. Nově v roce 2009 vznikne ME družstev, které nahradí dosavadní Evropské poháry. Týmy budou dohromady složeny z mužů i žen, závody budou dvoudenní.

Článek

Na první ME družstev 2009, na němž bude soutěžit dvanáct týmů, zvažuje kandidaturu Praha. Zástupci českého svazu (ČAS) uvažují i o kandidatuře na "velké" ME. "Zatím to ale naráží na problém stadiónu," řekl dnes ČTK za Český atletický svaz Libor Varhaník. Mistrovství Evropy v roce 2010 bude v Barceloně.

Nové ME družstev bude každoroční s výjimkou olympijského roku, v němž se nebude konat ani EP ve vícebojích. Soutěž bude mít i nová pravidla. Ve vertikálních skocích budou mít atleti jen sedm pokusů. V horizontálních první dva pokusy absolvují všichni, třetí jen šest atletů a poslední čtvrtý už jen čtyři "finalisté" s tím, že v případě neplatného pokusu bude skokan nejhůře čtvrtý. Při bězích bude od třetího okruhu vždy v každém kole poslední vytrvalec vyřazen.

Halové mistrovství Evropy v roce 2011 bylo přiděleno Paříži, o dva roky později se stejný šampionát uskuteční v Göteborgu. Evropský šampionát v krosu za dva roky uspořádá Dublin.

Reklama