Hlavní obsah

Výškař Bába si zpestří přípravu lyžováním

PRAHA

Až bude mít výškař Jaroslav Bába v letošní zimní sezóně chvíli volno, nebude váhat ani chviličku a odskočí si zalyžovat. I na soustředění do Tater si vezme "big footy", zkrácenou verzi lyží, aby zahnal dlouhou chvíli. Trenér Aleš Duda mu v tom nebrání, byť Bába riskuje zranění.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Třetí muž z olympiády v Aténách má na lyžování dobré vzpomínky, krátce po návratu z lyžařského kurzu na základní škole si ve čtrnácti letech zlepšil osobní rekord o decimetr až na 206 centimetrů. Dnes se stal tváří firmy bývalého norského fenomenálního sjezdaře Lasseho Kjuse.

"Lyžuji odmalička, baví mě to, odreaguji se. Nelyžoval jsem jedině při zranění," prohlásil Bába na dnešní tiskové konferenci.

Právě loni si v zimě těžce zranil kotník, ale v letošní sezoně se dokázal vrátit a na mistrovství světa v Ósace postoupil do finále. Během zimy před olympiádou v Aténách 2004 také byl lyžovat a výsledek se dostavil. Nejradši má jako Ostravák Jeseníky a Beskydy, letos tam však poprvé bude moci vyrazit s luxusním vybavením. "Jsem na to oblečení zvědavý a těším se, vždycky jsem lyžoval jen v oteplovačkách nebo nějakých starých hadrech," usmíval se.

Vybavení pětinásobného olympijského medailisty a trojnásobného mistra světa Kjuse používá i kontroverzní Američan Bode Miller. "Je svůj, je to bohém, ale já mu fandím," řekl Bába. Díky spojení s Kjusovou firmou by se s oběma lyžaři mohl v budoucnu setkat, není vyloučena ani jeho cesta jako hosta na zimní olympijské hry do Vancouveru 2010.

Lyžování prý Bábovi jde. "No, jakžtakž," usmíval se. Zranění se nebojí, jako sportovec má zpevněné svalstvo. "Ale do žádných šíleností nechodím," přiznal. Žádné extrémy, skoky, lyžování v terénu. Nemá rád ani běžky. "Jsem rekreační sjezdař," uvedl Bába.

Ze svého zranění se výškař už definitivně zotavil a před dvěma dny zahájil přípravu na novou sezonu. Čekají ho soustředění v Tatrách a na Kanárských ostrovech, pak halová sezona. V létě budou vrcholem olympijské hry v Pekingu. Snad si Bába v zimě zalyžuje dobře, aby se opakovala historie z Atén.

Reklama