Hlavní obsah

Jonesovou možná čeká delší trest než šest měsíců

WHITE PLAINS

Bývalé atletce Marion Jonesové hrozí delší trest než avizovaných šest měsíců vězení, na nichž se dohodla loni na podzim s vyšetřovateli. Federální soudce Kenneth Karas, jenž má příští týden v pátek vynést nad dopingovou hříšnicí rozsudek, totiž uvažuje o tom, že by ji měl potrestat dvakrát - jak za lhaní ohledně užívání steroidů, tak za lhaní o její roli v kauze falšování šeků.

Článek

"Soud si je vědom toho, že zde existuje dohoda mezi oběma stranami. Nicméně to není pro soud závazné," napsal soudce Karas v prohlášení. Svůj názor opírá o fakt, že se jedná o dva nesouvisející případy, které vyšetřovaly dva na sobě nezávislé týmy.

Dvaatřicetiletá Jonesová loni v říjnu přiznala v obou kauzách vinu a podle dohody s vyšetřovateli jí tak hrozil nejvýše trest šesti měsíců odnětí svobody. Tento týden její právníci veřejně apelovali na soudce, aby jí udělil maximálně podmínku, neboť podle nich byla veřejným odsouzením a svým společenským pádem potrestána dost.

Někdejší velká hvězda světové atletiky se na podzim přiznala, že v době olympijských her v Sydney 2000 dopovala. Následně přišla o všech pět medailí z australské olympiády, všechny její výsledky od září roku 2000 byly anulovány a atletická federace IAAF po ní požaduje vrácení prémií ve výši zhruba 700 000 dolarů. Jonesová nicméně už dříve ohlásila bankrot.

Kauza falšování šeků se týká bývalého atleta a někdejšího životního partnera Jonesové Tima Montgomeryho. Podle vyšetřovatelů Jonesová lhala, když tvrdila, že nevěděla, že je otec jejího syna do případu zapletený.

Reklama