Hlavní obsah

Gayovi by nevadilo závodit s handicapovaným Pistoriusem

RALEIGH

Trojnásobný mistr světa ve sprintu Tyson Gay prohlásil, že by klidně závodil s jihoafrickým běžcem Oscarem Pistoriusem. Ten chce soupeřit se zdravými atlety, přestože sám má amputované obě nohy a běhá na speciálních protézách. Právě kvůli nim mu Mezinárodní atletická federace IAAF nechce dovolit start na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

"Pokud tam chce jet, bojovat stejně jako my a dát do toho srdce, tak já v tom nevidím jakýkoliv problém," řekl Gay během telefonickém rozhovoru poté, co byl vyhlášen nejlepším sportovcem roku v USA.

Loni na mistrovství světa v Ósace vyhrál závody na 100 a 200 metrů a štafetu na 4x100 metrů. "Bylo by to skvělé. Myslím si, že by měl Pistorius daleko větší motivaci než mnoho jiných lidí. Navíc by byl vzorem pro další handicapované sportovce," dodal.

IAAF v pondělí zakázala dvacetiletému Jihoafričanovi startovat na olympijských hrách na základě studie profesora Gerta-Petera Bruggemanna z institutu biomechaniky univerzity v Kolíně nad Rýnem, kterou si nechala vypracovat. Výzkum prokázal, že Pistorius má díky oproti zdravým běžcům výhodu. "Dosahoval stejných časů jako zdraví atleti, na výkon ale vydal o 25 procent méně energie," uvedl Bruggemann ve zprávě.

Pistorius se záhy odvolal a podporu by mohl najít také u Gaye, který by byl ochotný s ním závodit. "Pokud mu udělá radost, když se mnou bude závodit, tak by to bylo skvělé," řekl Gay. Poprvé viděl paralympijského světového rekordmana v letním závodě na 400 metrů s nejlepším čtvrtkařem posledních let Američanem Jeremym Warinerem, úřadujícím mistrem světa a olympijským vítězem. "Neviděl jsem na tom nic špatného. Domnívám se, že je to dobré pro sport," uvedl Gay.

Reklama

Související témata: