Hlavní obsah

IAAF zrušila pozvání Ščerbové do pětiboje na HMS ve Valencii

PRAHA

Jediný den se mohla česká atletka Denisa Ščerbová radovat z pozvánky od mezinárodní federace IAAF ke startu na březnovém halovém mistrovství světa ve Valencii v soutěži pětibojařek. Zástupci IAAF totiž ve středu poslali na Český atletický svaz zrušení pozvánky s tím, že do statistik nebyly omylem započítány výsledky mítinku v Tallinnu.

Článek

Právo startovat ve víceboji mají na HMS závodníci, kteří obdrží pozvání od IAAF. Podle pravidel to jsou čtyři atleti s nejlepší výkonností z letní sezóny 2007 a čtyři podle aktuálních tabulek halové sezóny do 17. února. Pokud někdo z jakýchkoli důvodů pozvání odřekne, dostane se na další v pořadí, kteří osmičku závodníků doplní.

Ščerbová je aktuálně v pětiboji se ziskem 4632 bodů na osmém místě letošních světových tabulek, k postupové jistotě by potřebovala výkon o 127 bodů lepší. "Mrzí mě to, ale nedá se nic dělat. Snad příště. Nyní se zase zaměřím na dálku," komentovala nezvyklou situaci Ščerbová, která ve skoku dalekém vybojovala loni na HME bronzovou medaili.

Limit v dálce má Ščerbová z loňska

Aktuálně má Ščerbová limit na 60 metrů překážek, velmi pravděpodobný je i její start ve štafetě na 4x400 metrů. Limit v dálce má Ščerbová z loňska, což IAAF uznává. "Nejspíš půjdu všechny tři disciplíny," dodala Ščerbová.

V současné době tak podmínkám IAAF vyhovuje devět českých reprezentantů, z výškařek však jedna z trojice Barbora Laláková, Iva Straková a Romana Dubnová vypadne, neboť na HMS mohou v disciplíně startovat jen dva atleti z jedné země. Svaz uzavře nominaci po víkendovém mistrovství republiky v Praze.

Reklama