Hlavní obsah

Výškař Bába a tyčkařka Rybová postoupili na halovém MS

VALENCIE

Výškař Jaroslav Bába a tyčkařka Pavla Rybová postoupili na halovém mistrovství světa ve Valencii do finále. Bábovi k postupu z páteční kvalifikace stačilo 227 centimetrů, třebaže postupový limit byl 230 cm. Také Rybová neměla těžkou pozici, stačilo ji překonat 445 centimetrů. Přitom kvalifikační limit byl stanoven o deset centimetrů výš, ale v soutěži už zbylo pouze devět skokanek včetně favorizované Jeleny Isinbajevové z Ruska.

Článek

Isinbajevová zahájila soutěž až na výšce limitu 455 cm a po jejím vydařeném pokusu kvalifikace skončila. Rybová, někdejší světová i evropská mistryně v hale, překonala 445 centimetrů až na třetí pokus, další postupná výška 450 už byla nad její síly. V konečné klasifikaci to ale stačilo na dělené osmé místo a může se těšit na sobotní finále.

Konec kvalifikace překvapil i Bábu 

Na výšce 224 cm se Bába zachránil v soutěži až třetím pokusem, laťku položenou o tři centimetry výš pak zdolal napodruhé. To mu k postupu do sobotního boje o medaile stačilo, neboť rozhodčí poté kvalifikaci ukončili a pustili do finále všech devět úspěšných výškařů místo původně plánované osmičky.

"Taky jsem na to koukal, ale rozhodčí řekli finiš a bylo hotovo. Ale mě to určitě nemrzelo," prohlásil s úsměvem Bába, který tak dodržel tradici postupů z kvalifikace na vrcholných akcích. Bude se prý muset trochu srovnat s tvrdostí povrchu, který mu moc nesedí. "Na okruhu je to pružné, ale uprostřed tvrdé," popisoval.

Věří, že ve finále už to bude z jeho strany lepší. "Ladil jsem formu na sobotu, takže když skočím 230, mohlo by to být dobré. Ale finále bude úplně jiný závod," konstatoval. V pátek musel brzy z postele, ale nedělalo mu to problémy. "Šel jsem spát v půl jedenácté. Ale je pravda, že když mě trenér vzbudil, byl jsem trochu vyplašený," dodal.

Postoupili také favorizovaný Švéd Stefan Holm a ruský obhájce titulu Jaroslav Rybakov, letos s 238 cm nejlepší na světě. Kvalifikaci však nečekaně nezvládl jeho krajan Andrej Těrešin, předloni na halovém MS stříbrný, který se sice v této sezoně už dostal přes 236 cm, dnes však skočil jen 224 cm. "Těrešin potvrdil, že má výkyvy," komentoval to Bába.

Holuša přišel o postup o dvě setiny

Jakub Holuša byl na halovém mistrovství světa ve Valencii blízko postupu do semifinále osmistovky, ale na cílové pásce o něj přišel. Český reprezentant mířil v cílové rovině poměrně bezpečně ke druhému postupovému místu v rozběhu za favorizovaným Mbulaenim Mulaudzím z JAR, ale na vnitřní straně dráhy se před něj mocným finišem dostal na poslední chvíli domácí Manuel Olmedo, který protnul cílovou čáru o dvě setiny dříve.

Druhý ze šesti běhů byl jediný, ve kterém běžci nepokořili hranici minuty a 50 sekund, a Holušův čas 1:51,09 na nepřímý postup nestačil. Dvacetiletý závodník obsadil celkově 24. místo mezi 32 účastníky. "Vůbec jsem ho neviděl, jsem na sebe pěkně naštvaný," zlobil se po závodu v rozhovoru s novináři Holuša.

Sil prý měl v rychlém finiši dost. "Trochu mi docházelo, tuhly mi nohy. Ale byla šance, běžel jsem dobře," líčil nasupeně. Asi padesát metrů před cílem slyšel, jak diváci v zaplněné hale ve Valencii začali křičet. "Pak najednou nic, až na čáře," popsal situaci. "Nebylo to ale vypuštěné," odmítl Holuša názor, že v závěru šetřil síly. "Běžel jsem, co jsem mohl. Ale on byl lépe naakcelerovaný a předběhl mě. Beru to jako svoji chybu," uvedl.

Pochvaloval si alespoň, jak předběhl britského půlkaře Damiena Mosse v poslední zatáčce. "To bylo učebnicové. Ale ten Španěl mě trochu převezl. Půlka je o tom, že se musí jít takticky skvěle. V pravý okamžik můžu získat, nebo ztratit. Já jsem ztratil," mrzel juniorského mistra Evropy v běhu na 3000 metrů překážek výsledek jeho velké premiéry mezi seniory. Běžel při ní občas i ve třetí dráze a trochu si tím trať natahoval. "Nechtěl jsem zpomalovat, radši jsem si to oběhl," vysvětloval svou taktiku.

Hejnová postoupila na HMS do semifinále čtyřstovky 

Hejnová byla za postup do semifinále čtyřstovky ráda. "Běželo se mi dobře, i s časem jsem spokojená," řekla novinářům běžkyně, která má osobní rekord 52,82 sekundy a v pátek předvedla svůj druhý nejlepší čas kariéry. Závod rozběhla dobře, ale nepodařilo se jí po polovině trati zrychlit, jak chtěla. "To byla škoda, to mě stálo nějaké desetiny," litovala Hejnová.

Jednadvacetiletá juniorská mistryně Evropy v běhu na 400 metrů překážek věří, že se může v sobotním semifinále zlepšit. "Můžu běžet rychleji, semifinále poběžím určitě líp," věřila si. "Síly zbyly," dodala.

Nejkratší sprint ve Valencii ovládli Fasuba a Williamsová

Nigérijec Olusoji Fasuba a Američanka Angela Williamsová opanovali na halovém mistrovství světa ve Valencii nejkratší sprint. Stříbrný návrat na vrcholné soutěži prožil někdejší dopingový hříšník Dwain Chambers, který se o druhé místo podělil s exmistrem světa ze stovky Kimem Collinsem ze Svatého Kryštofa a Nevisu.

Oba dosáhli shodného času 6,54. Třiadvacetiletý Fasuba, jehož maximem dosud bylo páté místo z předloňského HMS v Moskvě, byl o tři setiny rychlejší a potvrdil svoji vedoucí pozici v letošních tabulkách.

Williamsová rovněž získala své první velké zlato a vylepšila dvě druhá místa z halových světových šampionátů v letech 2001 a 2003. Titul si osmadvacetiletá sprinterka vysloužila nejlepším časem sezony 7,06 sekundy, kterým o dvě setiny porazila Jeanette Kwakyeovou z Británie. O další setinu zpět skončila Tahesia Harriganová z Britských panenských ostrovů.

Triumfální návrat k víceboji překvapivě oslavila Belgičanka Tia Hellebautová, jež halový světový titul přidala k výškařským zlatým medailím z obou evropských šampionátů. Právě ve skoku vysokém získala třicetiletá univerzálka rozhodující náskok, když překonala 199 centimetrů, a s vypětím všech sil jej udržela až do cíle osmistovky, do kterého doslova doklopýtala.

Součtem 4867 bodů se Hellebautová při neúčasti zraněné vícebojařské královny Caroliny Klüftové posunula do čela letošních tabulek, stříbro získala s patnáctibodovým odstupem favorizovaná Britka Kelly Sothertonová. Třetí Anna Bogdanovová z Ruska už měla více než stobodovou ztrátu.

Výsledky halového MS:
Muži - sprint:
60 m: 1. Fasuba (Nig.) 6,51, 2. Collins (Sv. Kryštof a Nevis) a Chambers (Brit.) oba 6,54, 4. Rodgers (USA) 6,57, 5. De Lima (Braz.) 6,60, 6. Uche (Nig.) 6,63.
Ženy - sprint:
60 m: 1. A. Williamsová (USA) 7,06, 2. Kwakyeová (Brit.) 7,08, 3. Harriganová (Brit. Pan. ostrovy) 7,09, 4. Gevaertová (Belg.) 7,22, 5. Poljakovová (Rus.) 7,24, 6. Oludamolaová (Nig.) 7,26.
Ženy - pětiboj:
1. Hellebautová (Belg.) 4867 (60 m př.: 8,54 - výška: 199 - koule: 13,85 - dálka: 641 - 800 m: 2:16,42), 2. Sothertonová (Brit.) 4852, 3. Bogdanovová (Rus.) 4753, 4. Dobryňská (Ukr.) 4742, 5. Skujyteová (Lit.) 4655, 6. Tyminská (Pol.) 4580.

Reklama