Hlavní obsah

Výškař Bába skončil na halovém MS devátý, neuspěla ani Rybová

VALENCIE

Výškař Jaroslav Bába obsadil na halovém mistrovství světa deváté místo. Ve stále ještě probíhající soutěži ve Valencii jako jediný z finalistů nezdolal 227 centimetrů a závod pro něj předčasně skončil. Tyčkařce Pavle Rybové pro změnu stačil výkon na hranici jejího letošního maxima na sedmé místo. Bývalá česká rekordmanka překonala 450 centimetrů a ve finále porazila jen dvě soupeřky.

Článek

Bába měl v soutěži jen dva platné pokusy: napoprvé zdolal 219 i 223 centimetrů. Další postupná výška, kterou ještě v páteční kvalifikaci dokázal přeskočit, už tentokrát byla nad jeho síly. Bronzový medailista z olympiády tak nepotvrdil zlepšenou formu, která mu těsně před koncem nominačního období přinesla vedle domácího titulu i splnění účastnického limitu 230 cm.

Devětadvacetiletá exmistryně světa a Evropy v hale Rybová měla problémy hned na své základní výšce a 430 cm překonala až napotřetí. Dvakrát pak marně atakovala i 445 cm a vyšel jí taktický tah s odložením zbývajícího pokusu na 450 cm. Dalších pět centimetrů už halová šampionka z Lisabonu 2001 nepřidala. V případě úspěchu by to pro ni znamenalo zlepšení letošního maxima o dva centimetry.

Překážkáři Svoboda se Sajdokem vypadli v semifinále

Čeští překážkáři Petr Svoboda a Stanislav Sajdok vypadli v semifinále. Svoboda svůj běh dokončil jako pátý, časem 7,81 sekundy zaostal o desetinu za výkonem z dopoledního vítězného rozběhu a celkově byl hodnocen jako šestnáctý. Sajdok se také oproti rannímu výkonu nezlepšil, výkonem 7,85 obsadil v dalším semifinále sedmé místo a v absolutním pořadí skončil osmnáctý.

Čtvrtkařka Zuzana Hejnová obsadila na halovém mistrovství světa ve Valencii sedmé místo, nejlepší mezi závodnicemi, které nepostoupily do finále. Ve svém semifinálovém běhu jednadvacetiletá juniorská mistryně Evropy v běhu na 400 metrů překážek dosáhla času 53,16 sekundy a jen těsně zaostala za pátečním výkonem z rozběhu.

Hejnová po seběhu závodnic do první dráhy musela dotahovat ztrátu na ostatní soupeřky, jejich tempo ale udržela a v cílové rovince dokázala dvě z nich ještě předběhnout. Postupové třetí místo ale bylo poměrně daleko, dělilo ji od něj 33 setin, což by znamenalo pro českou reprezentantku zaběhnout nový osobní rekord.

Reklama