Hlavní obsah

Clay o Šebrlem: S Romanem musíte počítat vždycky, je prostě úžasný

I přes problémy, které provázely jeho přípravu i samotný přílet do Valencie, dokázal americký vícebojař Bryan Clay ovládnout sedmiboj na halovém MS v osobním rekordu. „Naposled, když jsem v hale bodoval takhle skvěle, tak jsem na olympiádě udělal 8820 bodů,“ svěřil se osmadvacetiletý atlet v rozhovoru pro Právo.

Článek

Sedmiboji ve Valencii jste vládl od první disciplíny, čekal jste od sebe takové vystoupení?

Byla to dobrá soutěž. Udělal jsem si osobní rekord, i když jsem byl v přípravě zraněný a pak nemocný. Cestou do Evropy mě navíc nepustili do letadla s tyčemi kvůli bezpečnostním opatřením, tak jsem musel zvolit jiný let a dostal se do Valencie podstatně později, než jsem chtěl.

Navíc dlouho nebylo jisté, zda budete moci na šampionátu vůbec závodit. IAAF zvažovala, zda uzná váš nominační výkon na třísetmetrové dráze. Kdy jste se dozvěděl, že se ve Valencii představíte?

Asi až týden před závodem! Kdybyste se mě zeptali tak před třemi týdny, řeknu, že sem asi nepojedu. Asi by i závod vypadal jinak, kdybych měl víc času na přípravu.

Co byste tedy předvedl, kdybyste ho měl?

Myslím, že bych útočil na světový rekord (6476 bodů – pozn. red.), na 6500 bodů bych si věřil. Ale měl jsem měsíc a půl nejistoty, to se podepsalo. Překážky jsem mohl běžet pod 7,70, tyč se dala zvládnout lépe, ta mi navíc sebrala strašně sil. Po ní jsem jel na hotel, dal si ledovou koupel a masáž, byl jsem strašně vyčerpaný. Věřím, že v Pekingu se předvedu v ideální formě.

Takže plánujete stejně suverénní scénář jako ve Valencii?

Naposled, když jsem v hale bodoval takhle skvěle, tak jsem na olympiádě udělal 8820 bodů. Takže od sebe očekávám, že to bude přinejmenším stejně dobré jako v Aténách.

Chcete sebrat Šebrlemu světový rekord?

To je pořád můj cíl. Chci to dokázat, než ukončím kariéru.

Šebrle se ve Valencii zranil, dostane se podle vás ještě do potřebné formy?

S Romanem musíte počítat vždycky. Ten chlap je prostě úžasný. Nevím, jestli jsem někdy potkal tak dobrého desetibojaře, jako je on. Tady se sice zranil, ale ani ve třiatřiceti letech není daleko od své top formy. Do olympiády v Pekingu zbývá dost času, bude připravený, tím jsem si jistý.

Ale i vy jste teď lepším desetibojařem. Zbavil jste se výpadků z posledních let.

Trénuju ještě víc a daří se mi. Kdo ví, jak dobře mi jde příprava, musí být možná až zklamán z toho, co jsme tu předvedl. Ještě je hodně bodů, které mohu posbírat. Zvlášť v desetiboji. Bude v něm oštěp, disk a čtvrtka. Myslím si, že v oštěpu a disku jsem teď mezi desetibojaři nejlepší na světě.

Ve vašem plánu pro léto je start v Götzisu a americká kvalifikace?

Zřejmě ano. Jen škoda, že americká kvalifikace je tak pozdě, termín šest týdnů před Pekingem není úplně ideální...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.