Hlavní obsah

Gebrselassie potvrdil, že maratón na OH v Pekingu nepoběží

MADRID

Světový rekordman Haile Gebrselassie v úterý s konečnou platností oznámil, že nebude startovat v maratónu na olympijských hrách v Pekingu. Slavný vytrvalec tak reagoval na prohlášení Etiopské atletické federace, která ho chtěla k účasti v závodu donutit. Čtyřiatřicetiletý běžec znovu zopakoval, že v Číně plánuje startovat na dráze na 10 000 metrů.

Článek

"Nehodlám se v Pekingu zabít. Smog, teplo a vlhkost vzduchu, které tam panují, to není nic pro mě. Na desítce chci ale vyhrát," řekl Gebrselassie, který trpí astmatem a nechce riskovat, že by se mu nemoc v nepříznivých podmínkách zhoršila.

Dvojnásobný olympijský šampión na desetikilometrové trati přišel s oznámením poprvé před osmi dny a nyní ho zopakoval. Reagoval tak na pokus etiopské federace donutit ho startovat v maratonu a zveřejnění výsledků analýzy čistoty ovzduší v Pekingu. Testy, které nechal provést Mezinárodní olympijský výbor, ukázaly, že podmínky v čínském městě nejsou sice pro většinu sportovců škodlivé, potíže by ale mohli mít astmatici a účastníci dlouhotrvajících disciplín, jako je například silniční cyklistika či maraton.

Reklama