Hlavní obsah

Prvním vítězem v olympijském "Ptačím hnízdě" je Australan Tallent

PEKING

Třiadvacetiletý australský chodec Jared Tallent se stal prvním sportovcem, který slavil vítězství na novém olympijském stadiónu v Pekingu, v takzvaném Ptačím hnízdě. V pátek tam vyhrál závod na 20 kilometrů, premiérovou testovací soutěž s cílem v nové aréně, jež bude v srpnu hostit oba olympijské ceremoniály, atletické soutěže a finále fotbalového turnaje.

Článek

Tallent trochu pokazil slavnostní den domácím fanouškům, jejichž favorit Wang Chao prošel cílem se čtrnáctisekundovou ztrátou druhý, třetím medailistou byl Mexičan Eder Sanchez. V hledišti pro 91 000 diváků seděly odhadem tři tisícovky lidí.

"Vyhrát jako první v Ptačím hnízdě je fantastický pocit. Je to moje první velké mezinárodní vítězství, tak teď to jen zopakovat v srpnu," řekl Tallent. Podmínky závodu, který byl oficiální soutěží mezinárodní federace IAAF, byly podle něj solidní. Potíže v důsledku obávaného smogu neměl, byť v současnosti jsou v Pekingu nižší teploty, než budou během her. Zato Sanchez přiznal, že jeho výkon znečištěné ovzduší lehce ovlivnilo. "Bylo to v podstatě podobné jako u nás v Mexiku. Po patnácti kilometrech mi teklo z očí a dráždilo mě v krku," řekl.

Reklama

Související témata: