Hlavní obsah

Kladivářka Šafránková překonala český rekord

PARDUBICE

Osmnáctiletá kladivářka Kateřina Šafránková ve středu na mítinku v Pardubicích překonala český rekord. Výkonem 68,26 metru vylepšila dosavadní, téměř pět let staré maximum Lucie Vrbenské o 40 centimetrů a splnila tak B-limit pro účast na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

Šafránková závodí za Sokol Kolín a věkem je stále ještě juniorka. Do této sezóny vstupovala s osobním rekordem 63,58 metru, který byl zároveň českým juniorským maximem. Před týdnem ho na kolínském stadionu překonala o 83 centimetrů, nyní ve čtvrté sérii v Pardubicích nečekaně přidala téměř další čtyři metry.

"Nepřišlo mi to ani tak daleko," uvedla svěřenkyně trenérů Tučka a Pluhaře na webové stránce atletického svazu. Po rekordu ještě chtěla zaútočit na splnění přísnějšího olympijského kritéria 69,50 m. "V dalších závodech se o to určitě ještě pokusím, ale asi bych se musela hodně dobře vyspat," dodala.

Loni získala Šafránková stříbro na MEJ. Dnešním výkonem se zařadila mezi největší favoritky juniorského světového šampionátu, který se uskuteční od 8. do 13. července v polské Bydhošti. "Budu ráda za medaili, ať je jakákoliv. Raději se budu držet při zemi," prohlásila talentovaná vrhačka, kterou už za necelý měsíc čeká maturita.

V pardubické soutěži kladivářů zvítězil Lukáš Melich z Dukly Praha výkonem 73,12 metru.

Reklama

Související témata: