Hlavní obsah

Legendární atlet Lewis přijede v červnu do Česka

PRAHA

Legendární atlet a devítinásobný olympijský vítěz Carl Lewis přijede 5. června do České republiky. Americký sprinter a dálkař chce podpořit atletický mítink Zlatá tretra, bude čestným hostem prostějovského tenisového turnaje Czech Open a 6. června se zúčastní golfového turnaje ve Slavkově u Brna, který je jeho doprovodnou akcí. Informaci potvrdil mluvčí Zlaté tretry Karel Tejkal.

Foto: archiv

Carl Lewis - ilustrační fotografie

Článek

Lewis přicestuje na pozvání marketingové agentury TK Plus Prostějov, organizátora všech akcí. "Pořádání Zlaté tretry jsme se ujali až v době, kdy Carl Lewis již bohužel nezávodil, ale pozvat ho do České republiky se snažíme již několik let. Jsem moc rád, že se nám to konečně podařilo, a to i díky jménu, které má Zlatá tretra v atletickém světě," nechal se slyšet majitel agentury TK Plus Miroslav Černošek.

Zlatá tretra se v Ostravě koná ve čtvrtek 12. června. "Vím, že Zlatá tretra bude letos sprinterský mítink, ale můj program je zejména v olympijském roce tak nabitý, že se týden v České republice nemohu zdržet. Ale někdy v budoucnu přiletím osobně i na Zlatou tretru," řekl Lewis, který odletí 7. června. Sám je trenérem dalšího amerického dálkaře Dwighta Phillipse, olympijského vítěze a mistra světa, který se v Ostravě představí v běhu na sto metrů.

Lewis odstartuje při golfovém turnaji z jamky číslo jedna s předsedou české vlády Mirkem Topolánkem. "Těším se na jeho účast při golfovém turnaji, kdy po loňském startu Ivana Lendla to bude další osobnost ze síně slávy nejlepších sportovců světa," prohlásil Černošek. "Golf jsem si vybral, protože ho mám raději, ale rád se s tenisty účastním závěrečné party po turnaji," komentoval to Lewis.

Plné jméno rodáka z Birminghamu ve státě Alabama zní Frederick Carlton Lewis. Američan je nejlepším olympionikem století a trojnásobným nejlepším atletem světa (1982-84). Ze čtyř olympiád si přivezl devět zlatých medailí a navíc stříbro z dvoustovky v roce 1988 ze Soulu. Čtyři zlaté získal na hrách v roce 1984 v Los Angeles a ještě v Atlantě 1996 vyhrál dálku. Jeho osobní rekordy jsou 9,86 sekundy na stovce a úctyhodných 886 cm do dálky. Během své kariéry vytvořil jedenáct světových rekordů.

Reklama