Hlavní obsah

Jsem nevinný, prohlásil před soudem atletický trenér Graham

SAN FRACISCO

Soudní proces s bývalým atletickým trenérem Trevorem Grahamem začal v San Francisku podle očekávání: hlavní aktér na úvod prohlásil, že se cítí být nevinen. Před soudem se kouč brání obvinění, že v minulosti nabádal své svěřence k dopingu a obstarával jim zakázané látky.

Článek

Do soudní síně bude v následujících dvou týdnech předvoláno celkem 17 svědků z řad bývalých Grahamových svěřenců. Vypovídat bude halová mistryně světa v běhu na 200 metrů Michelle Collinsová, olympijští vítězové ve štafetě na 4x400 metrů Calvin Harrison, Jerome Young a Antonio Pettigrew či další běžci Duane Ross, Garfield Ellenwood a Dennis Mitchell.

Chybět naopak budou největší hvězdy z někdejší Grahamovy tréninkové skupiny, jejichž hvězdnou kariéru ukončily dopingové kauzy. Sprinterka Marion Jonesová si odpykává ve vězení půlroční trest za křivou výpověď ve svém dopingovém případu a v kriminální kauze svého někdejšího životního partnera Tima Montgomeryho. Ten byl minulý týden za falšování šeků odsouzen dokonce ke čtyřem letům vězení.

Rodáka z Jamajky Grahama má usvědčit i bývalý mexický vzpěrač Angel Heredia, jenž mu zakázané látky prodával. Toho prý atletický trenér nikdy neviděl, fotky z roku 1996, které chce Heredia předložit soudcům, ale hovoří o opaku.

Obhájce kontroverzního trenéra William Keane zdůraznil, že to byl právě jeho klient, jenž poprvé upozornil na laboratoř Balco, která vyvíjela pro atlety ještě v roce 2003 nezjistitelný doping THG. Poté se sám Graham dostal do podezření právě kvůli tomu, že mezi zapletenými atlety bylo mnoho jeho svěřenců.

Reklama