Hlavní obsah

Atlet století Lewis zavítal do Česka, vítěze stovky na OH v Pekingu netipuje

PRAHA

U příležitosti V.I.P. golfového turnaje a představení mítinku Zlatá tretra 2008 se v Česku objevil fenomenální americký dálkař a sprinter Carl Lewis. Držitel deseti medailí ze světových šampionátů a stejného počtu medailí z olympijských her se na čtvrteční tiskové konferenci nechal slyšet, že se v Česku mimo jiné na ostravský atletický mítink nesmírně těší. "Moc se mi líbí, jak se v Česku spojují různá sportovní odvětví, třeba golf a atletika," řekl novinářům Lewis.

Článek

Mimořádný sportovec, jenž byl Mezinárodním olympijským výborem vyhlášen sportovcem 20. století a magazínem Sports Illustrated olympionikem století, dokázal čtyřikrát za sebou zvítězit na olympiádě v jedné disciplíně, což se mezi atlety povedlo už jen diskaři Alu Oerterovi. Lewis byl od roku 1982 třikrát za sebou vyhlášen nejlepším atletem roku, účastnil se pěti olympijských her. Na nich se mu podařilo získat devět zlatých a jednu stříbrnou medaili.

„Nestačí se jen se schopnostmi narodit. Je třeba pracovat a dostat se dál než ostatní,“ řekl v Praze Lewis, jenž se také zmínil o současném nejrychlejším muži planety Usainu Boltovi, který v neděli při Grand Prix v New Yorku vytvořil nový světový rekord v běhu na 100m časem 9,72. „Hrozně mu k tomuto času gratuluji. Je to úžasný výkon. Rekordy se budou překonávat, od toho jimi jsou. Není možné určit limit, který už překonat nepůjde,“ poznamenal Lewis k největší hvězdě, která se na letošní Zlaté tretře v Ostravě představí. „Možná se za tři sta let bude běhat stovka za dvě sekundy,“ dodal s nadsázkou.

Na svém prvním mistrovství světa v Helsinkách 1983 zvítězil v krátké štafetě, dálce i stovce. O rok později na své premiérové olympiádě, která se konala v Los Angels, stanul Lewis na místě nejvyšším dokonce čtyřikrát, když se mu podařilo vyhrát i ve sprintu na 200 metrů. „Měl jsem skvělou kariéru, která trvala dlouhých osmnáct let. Nyní to jsou jiní, kteří se musí ukázat,“ narážel na své následovník bývalý atlet.

Nebylo by fér, tipovat vítěze sprintu na LOH

V současné době jsou velkým tahákem blížící se olympiády sprinteři jako Bolt, Tyson Gay nebo Asafa Powell. Kdo by ovšem v Pekingu mohl získat kov nejcennější Lewis odhadovat nechce. „Bylo by nečestné, kdybych měl říct jméno sprintera, o kterém si myslím, že vyhraje. Doufám, že to bude závod zajímavý pro fanoušky, bez zranění, a že si nakonec všichni podají ruce,“ přeje si Lewis.

Zajímavostí je, že díky svému sportovnímu talentu byl dokonce Lewis draftován týmem amerického fotbalu Dallas Cowboys a basketbalovým mužstvem Chicago Bulls, ani za jeden ovšem v žádném mistrovském utkání nenastoupil. Celé jméno fenomenálního atleta je Frederick Carlton Lewis. Narodil se ve státě Alabama ve městě Birmingham. Oba jeho rodiče byli sportovci, otec William hrál americký fotbal, matka Evelyn se dokonce jako překážkářka účastnila olympijských her.

Reklama