Hlavní obsah

Tuneová bude útočit na rekord v hodinovce a 15 tisíc dolarů

OSTRAVA

Na patnáct tisíc dolarů si může přijít etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová, pokud se jí na čtvrtečním mítinku Zlatá tretra v Ostravě podaří překonat světový rekord v hodinovce. Lákavý bonus získá, pokud za šedesát minut uběhne více než 18 340 metrů. Tímto výkonem drží světový rekord už deset let Keňanka Tegla Loroupeová.

Článek

Tuneová začala rok triumfem v maratónu v Houstonu a v dubnu se blýskla vítězstvím ve slavném Bostonském maratonu. "Když mi pak manažer nabídl, abych se v Ostravě pokusila o rekord v hodinovce, změnila jsem plány a přípravu. Zaměřila jsem se na to, abych tady uspěla," řekla dnes novinářům dvaadvacetiletá atletka, která hodinovku ještě nikdy v kariéře neběžela.

Vítkovický stadión je zaslíbeným místem pro útoky etiopských běžců. Haile Gebrselassie tady vloni ve stejné disciplíně vylepšil světový rekord a už před čtyřmi lety na Zlaté tretře fenomenální Kenenisa Bekele pokořil světový rekord na 10 000 metrů.

Afričané se však uprostřed Evropy s obavami dívají k nebi. V zimě, chladu a dešti se rekordy rodí jen výjimečně. Předpověď počasí na čtvrtek zatím Tuneová nezkoumala. "Byla bych spokojená, kdyby bylo jako dneska v sedm hodin ráno," usmála se. To by znamenalo bezvětří a 24 stupňů. "Ale i kdyby bylo tepleji, jsem připravena na rekord zaútočit," podotkla. Podle meteorologů se však má naopak ochladit.

Hlavní boj sezóny Tuneová ale nepodstoupí v Ostravě. Ani prvenství z Bostonu jí nedává jistotu účasti na olympijských hrách v Pekingu. Tam etiopská federace vyšle jen tři ze sedmi adeptů, kteří se dlouhodobě připravují na společném kempu v Addis Abebě.

"Připravena jsem velice dobře. Když se na olympiádu kvalifikuji, jsem schopna útočit na zlatou medaili," prohlásila Tuneová sebevědomě.

Reklama