Hlavní obsah

Železný má po kariéře méně času, vrátil se k podnikání

PRAHA

Když oštěpař Jan Železný končil se závodní kariérou, domníval se, že v dalším životě bude mít víc času na koníčky, sport či zábavu. Realita je ale taková, že rok a půl po svém posledním závodě neví, kam dřív skočit. Dostavuje rodinný dům na Kladensku, trénuje tři talentované oštěpaře v pražské Dukle, vrátil se k podnikání. "Říkám si, až to všechno dodělám, že zase bude volněji," uklidňoval se ve čtvrtek při rozhovoru s novináři slavný atlet.

Článek

Kdysi chtěl postavit v Mladé Boleslavi sportovní a zábavní centrum, jeho projekt ale zkrachoval. "Poučil jsem se," řekl oštěpař, který příští týden oslaví dvaačtyřicáté narozeniny. Teď se svým kamarádem nechal postavit rekreační zařízení zvané Rybářská osada v Liptovské Sielnici u Liptovské Mary na Slovensku. Kdysi totiž závodil v Banské Bystrici a ke Slovensku má kladný vztah. "Znám to tam, je tam moc pěkné, je tam plno možností zábavy i na rybaření," jmenoval dalšího koníčka, na něhož se mu nedostává času.

V tréninkové skupině má tři talentované oštěpaře - Vítězslava Veselého, Petra Frydrycha a Jana Syrovátka. Rok práce u trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa však u nich zatím nenese kýžené ovoce. "Mají na víc, ale zatím to nedokázali prodat," prohlásil oštěpař. Tréninkovou skupinu vzal i do Afriky, kam jezdil během celé své kariéry trénovat. "Ale pak jsme všichni onemocněli a nějak se to asi zaseklo. Ale nemohl jsem čekat, že po ročním tréninku budou házet devadesát metrů," doplnil.

Trenéřina ho ale naplňuje. "Ale je to horší, než jsem čekal," přiznal. "Jak je člověk na tribuně a vidí, že se nedaří, tak hledá chyby v sobě a nemůže to všechno zvládat sám. Když jsem sportoval, bylo to jednoduché: buď jsem to hodil, nebo ne. Teď to člověk vidí jinak. Je to náročnější i časově a je to daleko víc stresující," vyprávěl Železný.

Bez tréninku kousek od olympijského B-limitu 

Nedávno prý na tréninku vzal oštěp a zkusil si hodit. Bylo z toho 76 metrů. "Bylo hezky, svítilo sluníčko, tak jsem to zkusil," usmál se. "Kdybych pár týdnů potrénoval, limit B na olympiádu (78 metrů) bych hodil," řekl. Mohl by jet na své šesté olympijské hry. Ale nechce. "Vlastně ani nemůžu," uvědomil si. Kvůli tomu, aby za ním nechodili dopingoví komisaři, se totiž odhlásil z databáze Mezinárodní atletické federace IAAF. "Tak třeba příští rok, až bude víc času," nadhodil z legrace.

Světový rekordman věří, že Česká republika bude mít brzy také nejlepší oštěpařku světa všech dob. Barboře Špotákové nyní v historických tabulkách patří čtvrté místo výkonem 69,15 metru z letošního mítinku v Zaragoze. "Bára má potenciál hodit světový rekord a já bych se vůbec nedivil, kdyby to hodila už letos," přiznal Železný. "Musí se to však všechno sejít - forma, dobré podmínky, technika...".

Sám Špotákové občas radí s technikou, trénovali společně i před rekordním hodem ve Španělsku. "Když bude zase chtít pomoct, rád to udělám," slíbil. Sám už více než rok nesportuje, letos si ani ještě nebyl zahrát oblíbený fotbal nebo tenis. "Má to výhody, do všeho kecám a nic mě nebolí," smál se Železný. Ale bude muset prý začít přece jen opět lehce trénovat, pokud nechce, aby mu dlouhá léta trénované tělo nevypovědělo službu. "Snad příští rok. Až bude víc toho času," dodal s úsměvem.

Reklama