Hlavní obsah

Svoboda překonává jeden rekord za druhým, Škrobáková má první

TÁBOR

Už potřetí v letošní sezóně překonal Petr Svoboda český rekord v běhu na 110 metrů překážek, ale mistrem republiky v Táboře se nestal. V rozběhu dosáhl času 13,29 sekundy a vylepšil své vlastní maximum z minulého týdne z francouzského Lille o dvanáct setin, ve finále však "ulil" druhý start a byl diskvalifikován. Mistrem republiky se stal Stanislav Sajdok.

Článek

Jeho nečekaný výkon znamená, že se Svoboda dělí o deváté místo v letošních světových tabulkách. Pokud se počítají pouze tři Američané, kteří budou startovat na olympijských hrách v Pekingu, je dokonce šestý. "Je to pro mě šok," prohlásil v cíli Svoboda, který je nejrychlejším evropským překážkářem sezóny.

Po návratu z Lille přitom cítil únavu a bolelo ho koleno, které si ve Francii poranil o překážku. V noci spal jen čtyři hodiny. Před cílem navíc rozběh vypustil. "Nechápu to, myslel jsem si, že je to nějaký vtip," líčil své pocity, když viděl v cíli čas 13,31 sekundy, který rozhodčí ještě o dvě setiny opravili.

V cíli tomu nevěřil

V cíli koukal kolem sebe, rozhazoval rukama a krčil rameny. "Já se úplně bojím říct, že jsem to běžel lehce, na padesát procent. Vůbec jsem to nerval," nemohl uvěřit svému výkonu. "Měli by mě vzít na doping, aby mě nepodezírali," usmíval se Svoboda.

Potěšila ho slova kouče Luďka Svobody, že splnil výkonnostní cíl pro sezónu. "Já měl v hlavě čas 13,20, trenér 13,30. Tohle je neuvěřitelné," řekl. Několik setin ještě ztratil na šachovnici. "Myslel jsem, že ten výkon je blbost, nebo že mi foukly čtyři metry do zad," prohlásil.

Už se nechce zlepšovat

Prý už se ani nechce zlepšovat. Letos český rekord jednou vyrovnal a třikrát vylepšil. "Mám strach, teď všichni budou čekat nějaký megačas," zhrozil se. "Nechci říkat, že na olympiádě chci do finále, pak to nevyjde a obrátí se to proti mně," řekl překážkář, který měl před letošní sezónou osobní rekord 13,71 sekundy.

Kde se v něm vzalo takové zlepšení? "Začal jsem brát atletiku vážně," řekl třiadvacetiletý překážkář, který kdysi koketoval i s vícebojem. "Letos se to ale začalo strašně zlepšovat a vrací se to. Je to sen," doplnil. Finále poběží v 16:15.

Radovala se i Škrobáková

Atletka Lucie Škrobáková na úvod mistrovství republiky vytvořila český rekord v běhu na 100 metrů překážek. V rozběhu první běžecké disciplíny šampionátu v Táboře v pátek zvítězila v čase 13,03 sekundy a překonala jedenáct let starý výkon Ivety Rudové o dvě setiny.

Útok na rekord jí vyšel, i když se jí nepovedl start. "Byl trochu pomalý," upozornila na skutečnost, že vyběhla do závodu po prvním ulitém startu jedné ze soupeřek. "Ten běh byl dobrý, nikoli excelentní," řekla.

Škrobáková měla šanci na rychlý čas už v silné konkurenci na Zlaté tretře v Ostravě (13,12) či Memoriálu Josefa Odložila (13,08), ale uspěla až v Táboře, kde v čele běžela osamocená. "Doteď mi nesedl závod," řekla. Opět pokořila B limit pro účast na olympijských hrách. "Konečně jsem prodala formu, co už dlouho mám," řekla šestadvacetiletá překážkářka.

V hlavě nosí čas pod 13 sekund

V hlavě nosí čas pod 13 sekund a může na něj dosáhnout už ve finále, které se v Táboře poběží v 16:05. "Netuším, limit A by byl super," řekla k času 12,96 sekundy. Myslí si ale, že takový čas na olympiádě nemusí stačit ani na semifinále, pokud v Pekingu budou dvě. "Kdyby dali tři semifinále, tak by to stačit mohlo," mínila.

Svůj vlastní osobní rekord 13,07 sekundy zlepšila po třech letech. Roky se trápila, měnila trenéry, ničila ji zranění. "Konečně si to sedlo," řekla po návratu k Janě Jílkové do USK Praha. "Vyhovujeme si," pravila.

S dosavadní rekordmankou Rudovou po závodu nehovořila. "Je schopna běžet pod 13 sekund, pak skočím do cíle a osobně jí pogratuluju," řekla Rudová. "Má na to," uvedla nynější pracovnice Českého antidopingového výboru. "Na kontrolu nepůjde, to se dá běhat i bez dopingu," prohlásila komisařka.

Škrobáková neví, zda se jí podaří udržet formu do Pekingu. "Chci ještě dva týdny závodit, pak trochu přitrénovat. Uvidíme," dodala.

Reklama