Hlavní obsah

Atleti ladí tréninkem i posledními závody

PRAHA

Už žádné velké souboje s rivaly, spíše ladění formy v domácích podmínkách. Tak vypadá program většiny českých elitních atletů nedlouho před odletem na olympiádu v Pekingu.

Článek

Tradičním centrem přípravy je Sportcentrum v Nymburce, v tamních podmínkách se teď potkávají i největší české naděje Barbora Špotáková a Roman Šebrle. Zatímco oštěpařka včera odpoledne absolvovala pro její pocit důležitý vrhačský trénink, desetibojařský mistr světa se v těchto dnech šetří kvůli křečím, které mu vyrážejí do přední strany stehna. „Je možné, že do Pekingu už nebudu vůbec závodit,“ připouští Šebrle.

Byla to jen sraženina

U jediného startu zřejmě zůstane tyčkařská vicemistryně světa Kateřina Baďurová, která prodělala v lednu operaci přetrženého předního zkříženého vazu v koleni. Poté, co si v Plzni výkonem 435 cm pojistila start na olympiádě, už další závody zrušila. „Při rozcvičování v Houšťce ji píchlo v koleni,“ vysvětluje její kouč Boleslav Patera.

„Lekla se, jestli to nesouvisí s tou šlachou, ale naštěstí ne, byla tam jen lehká sraženina,“ oddechl si trenér. Přesto museli upravit tréninkový plán. „Přibrzdilo ji to, ale neviděl bych to jako problém,“ líčí Patera. „Pokud by byl možný nějaký start na rozzávodění přímo v Pekingu, zvažovali bychom ho, ale zatím o ničem nevím,“ dodává.

Duo do Monaka

Posledního velkého předolympijského podniku využijí dva Češi – na mítinku Herculis v Monaku se dnes představí Petr Svoboda a Tomáš Janků. Výškař absolvuje po Londýnu druhý start za sebou, překážkáře Svobodu čeká v pátek ještě závod ve Wattenscheidu.

Diskařka Věra Cechlová má v plánu házet v sobotu v Litomyšli, z dua tyčkařů olympioniků čeká závod už jen mladšího Jana Kudličku v sobotu na mezistátním utkání do 22 let ve Štrasburku. Sedmibojařka a dálkařka Denisa Ščerbová bude ladit doma v Ostravě, překážkářka Zuzana Hejnová nabírá formu v Nymburce.

Reklama