Hlavní obsah

Rekord Kratochvílové je nepřekonatelný, soudí Mutolaová

PAŘÍŽ

Mozambická atletka Maria Mutolaová je současnou královnou půlky, tedy běhu na 800 metrů, přesto pokládá za téměř nemožné, že se jí či některé soupeřce podaří překonat světový rekord Jarmily Kratochvílové. Ten již platí dlouhých 20 let. Mutolaová v rozhovoru pro francouzský sportovní deník L'Équipe přiznala, že myšlenky na rekord už hodila za hlavu.

Foto: ČTK

Mozambická půlkařka Maria Mutolaová.

Článek

"Pořád jsem si hodnotu toho rekordu přehrávala v hlavě. Ale teď už vím, že nestojí za to na to myslet. Je to pro mě příliš těžké a myslím, že je to téměř nemožné. Ale třeba má slova v budoucnu někdo vyvrátí," tvrdí olympijská vítězka ze Sydney, která se letos přiblížila svému devět let starému osobnímu maximu 1:55,19. Rekordní půlka Kratochvílové z Mnichova 1983 má hodnotu 1:53,28 minuty.

Hlavní bude taktika

Jednatřicetiletá rodačka z Maputa je pokládána za jasnou favoritku běhu na 800 metrů, jehož finále je na mistrovství světa v Paříži na programu dnes večer. "Bude to hlavně taktický běh. Musím si hlídat ty nejnebezpečnější soupeřky, jako je Rakušanka Grafová," říká Mutolaová. Letos neporažená půlkařka přitom ujišťuje: "Poběžím, jako by to bylo moje první finále".

Běžkyně, která zůstala jediným adeptem na milionový jackpot za vítězství ve Zlaté lize, zatím nechce předjímat, zda se příští rok vydá na olympiádu v Aténách.

"Po pravdě řečeno, trochu mi to vrtá v hlavě. Ale zatím to nechávám být, protože ještě nepřišel čas na to myslet. Začnu se tím zabývat až skončí sezóna," prohlásila Mutolaová, která si odbyla olympijskou premiéru v roce 1988 v Soulu. "Po tolika letech už to musím brát sezónu od sezóny a doufat, že mi zdraví bude dál sloužit, abych mohla běhat," uzavřela zatím dvojnásobná mistryně světa a pětinásobná světová šampiónka z haly.

Reklama

Související témata: