Hlavní obsah

IAAF vybrala pět mužských a pět ženských disciplín Zlaté ligy

MONTE CARLO

V příštím ročníku Zlaté ligy budou atleti bojovat o miliónový jackpot v pěti mužských a pěti ženských disciplínách. Mezinárodní federace IAAF vybrala v obou kategoriích stovku, čtyřstovku a překážkový sprint, muži se o štědrý bonus utkají ještě na vytrvaleckých tratích a v hodu oštěpem, ženy ve skocích o tyči a do výšky.

Článek

V letošním roce se bojovalo v šesti mužských a čtyřech ženských disciplínách, v bruselském finále už ale byly ve hře pouze výškařka Blanka Vlašičová a osmistovkařka Pamela Jelimová, která také nakonec jako jediná vyhrála i šestý závod. Zatímco chorvatská skokanka bude mít v dalším ročníku šanci na reparát, keňský objev sezóny prvenství neobhájí, protože na její disciplínu se nedostalo.

Systém Zlaté ligy je stejný jako loni. Milión dolarů si rozdělí atleti, kteří vyhrají svou disciplínu na všech šesti mítincích. Pokud se nikdo takový nenajde, poputuje půl miliónu mezi vítěze alespoň pěti závodů.

Nezměněný je i program závodů, které se uskuteční i ve stejném pořadí jako letos. Seriál začne 14. června v Berlíně a po mítincích v Oslu, Římě, Paříži a Curychu vyvrcholí 4. září v Bruselu. Na rok 2010 už ale chystá IAAF reformu a rozšíření Zlaté ligy i na další kontinenty.

Disciplíny Zlaté ligy 2009:
Muži: 100 m, 400 m, 3000/5000 m, 110 m př., oštěp.
Ženy: 100 m, 400 m, 100 m př., výška, tyč.
Kalendář Zlaté ligy:
14. června: Berlín,
3. července: Oslo,
10. července: Řím,
17. července: Paříž,
28. srpna: Curych,
4. září: Brusel.

Reklama