Hlavní obsah

Překážkář Svoboda: Musím mít před HME vysoký cíl, myslím na zlato

Podle loňských tabulek je Petr Svoboda druhým nejlepším překážkářem Evropy. A na startu halové sezóny, jejímž vrcholem je ME v Turíně, se role favorita rozhodně nezříká. „Musím mít vysoký cíl, abych za ním šel a zlato je tím největším lákadlem. Bez medaile bych byl zklamaný, to přiznávám,“ řekl upřímně Svoboda.

Článek

Dá se už z předsezónní přípravy a testů usuzovat něco o vaší formě?

Proti loňsku přidal trenér na kvantitě, i když on tvrdí, že ne o moc. Cítím se dobře, na rychlostních testech si dělám osobáky. Určitě bych chtěl běžet český rekord (poznámka redakce: zatím 7,56 s).

Dokonce jste říkal, že když na Mítinku světových rekordmanů poběží Robles světový rekord, chtěl byste být dvě desetiny za ním. To znamená výkon pod 7,50...

Když to vloni zvládl Rus Borisov za 7,44 a venku za mnou byl o tři desetiny... Je vidět, že i běloch dokáže běhat takové časy, tak proč bych to nemohl být já? Trenér mi 7,50 předpovídá, kéž by ten výkon padl zrovna právě na mítinku v O2 Areně.

Nebo třeba ve finále v Turíně...

Tam si myslím, že bude stačit kolem 7,60 na medaili, i když bude záležet, kdo se jak vyspí. Navíc finále je až třetí běh, ty časy už nemusí být tak kvalitní.

Myslíte i na zlato?

Určitě. Musím mít vysoký cíl, abych za ním šel a zlato je tím největším lákadlem. Bez medaile bych byl zklamaný, to přiznávám. Kromě Roblese a Olivera si teď věřím na všechny. Nejdřív ale musím splnit limit, ideálně hned 17. ledna v Lucemburku. Kéž by ho tam splnila i Jířa (pozn. red.: tyčkařka Ptáčníková, Svobodova přítelkyně), teď na Strahově 435 těsně shazovala.

Na soustředění na Kanárských ostrovech jste strávil i Štědrý den. Jaký byl?

Pohodový. Foukalo, ale svítilo sluníčko. K večeři jsme měli každý tři řízky, jen dárky nebyly. Trenér ho od nás dostal už na začátku soustředění, rozbily se mu stopky a potřeboval nové.

Reklama