Hlavní obsah

Moravská výškařská tour bude přehlídkou světové skokanské elity

BRNO

Kvalitní obsazení bude mít letošní dvoudílná Moravská výškařská tour, která začne 21. ledna v Třinci a druhý díl má na programu 24. ledna v Hustopečích. Ve startovní listině je dvanáct atletů, kteří už zdolali 230 cm a více, mezi ženami pak osm závodnic s osobními rekordy od 195 cm.

Článek

Startovní pole v posledních dnech výrazně zkvalitnil mistr světa z roku 1999 Vjačeslav Voronin, jenž zdolal už 240 cm. Tahákem bude i jeho ruský krajan Ivan Uchov, jenž vedle osobního rekordu 239 cm zaujal atletické fanoušky zejména tím, že loni v září startoval na mítinku v Lausanne namol opilý. V Hustopečích bude Uchov obhajovat prvenství.

Do výčtu favoritů se řadí i další ruští výškaři Alexandr Šustov a Andrej Těrešin. V obou závodech se představí trojlístek českých skokanů Jaroslav Bába, Svatoslav Ton a Tomáš Janků. Na mítinku v Hustopečích bude startovat také dvaačtyřicetiletý Brit Dalton Grant, který se chystá překonat světový rekord 212 cm v kategorii veteránů nad 40 let.

Také v kategorii žen se na startu objeví přední světové výškařky. V Třinci bude závodit Ukrajinka Viktoria Palamarová, v Hustopečích bude ozdobou Němka Ariane Friedrichová. "Zmínku zaslouží start olympijské vítězky v sedmiboji Ukrajinky Natalie Dobrynské a do okruhu favoritek patří také obě české atletky Iva Straková a Barbora Laláková," uvedl na středeční tiskové konferenci v Brně manažer tour Alfonz Juck.

V Třinci čeká závodníky novinka. "Oproti minulým ročníkům jsme otočili rozběžiště, které bude na délku haly. Tato změna by mohla napomoci k ještě lepším výkonům," poznamenal ředitel Beskydské laťky Zdeněk Vala.

Reklama

Související témata: