Hlavní obsah

Jablonecká radnice dala oštěpařce Špotákové briliantové šperky

JABLONEC NAD NISOU

Soupravu šperků z bílého zlata a briliantů darovala v pátek jablonecká radnice olympijské vítězce a světové rekordmance Barboře Špotákové. Klenoty mají oštěpařce a čerstvé Sportovkyni roku trvale připomínat její rodiště. Jsou také oceněním za reprezentaci města, řekla v pátek mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

Článek

Starosta Petr Tulpa se se Špotákovou setkal loni v září po skončení prvního ročníku Jabloneckého oštěpu. Tehdy jí dal vybrat, jaká pozornost by ji nejvíce potěšila. Nabízel jí umělecké dílo nebo finanční hotovost. Atletka vyjádřila přání dostat šperky.

Starosta v pátek dar předal. Tvořila ho souprava z bílého zlata a briliantů složená z náhrdelníku, náušnic a prstenu a ještě autorský šperk z broušeného nerezu. Ten navrhl jablonecký výtvarník a šperkař Martin Pouzara. Celková hodnota daru je kolem 200.000 korun.

"Prohlížel jsem si fotografie Báry a pročetl hodně rozhovorů s ní, než jsem šperk pro ni vytvořil. Chtěl jsem dostat její osobnost pod kůži," poznamenal umělec. Zjistil, že oba poslouchají rádi Tři sestry, a pak vytvořil šperk pro běžnější příležitosti. Náramek tvoří šest obdélníkových článků spojených šesti kruhy. "Nevybrala bych lépe a je neskutečně nádherný," řekla dojatá Špotáková a dodala, že na rodný Jablonec jen tak nezapomene.

Reklama

Související témata: