Hlavní obsah

IAAF rozjela nejrozsáhlejší testování na doping v historii

MONTE CARLO

Mezinárodní atletická federace (IAAF) ve čtvrtek odstartovala nejrozsáhlejší antidopingové testy ve své historii a začala kontrolovat potenciální účastníky srpnového mistrovství světa. Na samotném šampionátu v Berlíně by pak měla provést přes tisíc testů krve a moči.

Článek

Oproti loňské olympiádě v Pekingu jde o výrazné navýšení počtu kontrol atletů, během her bylo provedeno 700 testů. IAAF se při kontrolách zaměřuje na atlety, u kterých je pravděpodobné, že se na šampionát v Berlíně dostanou.

"Zvýšili jsme počet mimosoutěžních testů a zpřísníme kontroly během mistrovství. Všechny vzorky také budeme uchovávat pro použití v budoucnosti," citovala prohlášení prezidenta IAAF Lamine Diacka agentura AP.

IAAF také chce zřídit každému atletovi biologický profil z odebraných vzorků, aby u nich mohla sledovat podezřelé změny.

V loňském roce provedla federace 3487 testů moči a na EPO, z nichž 1823 se uskutečnilo mimo soutěže. V těchto číslech nejsou zahrnuty olympijské hry, kde měl kontroly na starost Mezinárodní olympijský výbor. Nejčastějšími terči antidopingových komisařů byli atleti z Ruska, Běloruska, Číny, USA a Jamajky. Jeden nejmenovaný atlet byl v minulém roce podroben 14 testům.

Reklama