Hlavní obsah

Místo Zlaté ligy chystá IAAF na příští rok Diamantovou

MONAKO

Mezinárodní atletická federace IAAF chystá od příštího roku novou sérii mítinků, která nahradí současnou Zlatou ligu. Soutěž se bude jmenovat Diamantová liga a tvořit ji bude minimálně 12 mítinků po celém světě. Dosud seriál zahrnoval pouze závody v Evropě.

Článek

IAAF chce vytvořením nové soutěže docílit častějších soubojů elitních atletů a zatraktivnit sport pro fanoušky. Federace po dvoudenním zasedání v Monaku uvedla, že potvrzeny jsou zatím podniky v Londýně, Gatesheadu, Lausanne, Paříži, Oslu, Stockholmu, Monaku, Bruselu, Curychu, New Yorku, Eugene a v Šanghaji. V jednání jsou také závody v Dauhá, Berlíně a Římě. Konečná podoba kalendáře bude oznámena na konci letošní sezony.

Soutěž dostala jméno podle diamantu v ceně 80 000 dolarů (asi 1,808 miliónu korun), které na konci seriálu dostanou atleti s nejvíce body v jednotlivých disciplínách. Na každém mítinku bude navíc na odměnách rozděleno 416 000 dolarů. Ve Zlaté lize se atleti, kteří vyhrají všech šest závodů, dělí o prémii milión dolarů.

Podle agentury Reuters by měli atleti s IAAF podepsat smlouvy, podle kterých budou muset startovat minimálně na sedmi z dvanácti mítinků. Vybrané disciplíny se budou v jednotlivých dějištích střídat. Například mužská stovka se v jednom roce může konat na polovině mítinků a v další sezoně ji uvidí druhá část.

Reklama