Hlavní obsah

Milión dolarů za dvě minuty? Mutolaová má jedinečnou šanci

BRUSEL

Maria Mutolaová a její útok na šesté vítězství v posledním mítinku Zlaté ligy - to bude stěžejní část bruselského klání atletů na Stadionu Krále Baudouina. Hon mozambické mistryně světa za milionovou prémií stojí jasně v popředí zájmu mítinku, který bude jinak ve znamení odvet za pařížský světový šampionát.

Foto: ČTK/EPA

DEFAULT TITLE

Článek

Mutolaová už letos má za sebou více než dvě desítky závodů bez porážky, osmistovce vládne pevnou rukou, přesto dala najevo, že před bruselským startem ve 21:25 bude nervózní. "To je tolik peněz, že mám problémy si to vůbec představit. Tlak si nepřipouštím, ale snadné to nebude," řekla zbývající kandidátka na jackpot.

Motivace Afričance rozhodně chybět nebude, ale soupeřky, snad jen s výjimkou nejspíš solidární tréninkové partnerky Kelly Holmesové, stříbrné Britky z MS, si na favoritku brousí zuby. Na startu bude bronzová z Paříže Natalja Chruščeljovová, halová světová rekordmanka Jolanda Čeplaková ze Slovinska, ale třeba i patnáctistovkařka Süreyya Ayhanová z Turecka. "Vyfouknout Mutolaové milion, to by teda bylo...," řekla pátá z MS Claudia Gesellová z Německa. "Není neporazitelná, vaří z vody. Už v Curychu jsem si říkala, proč z ní mají všichni strach," dodala.

Na startu i hříšnice Whiteová

Sledovanou událostí bude i start americké sprinterky Kelli Whiteové, jež na mistrovství světa neprošla dopingovým testem na Modafinil a bojuje o dvě zlaté medaile. "Má pověst utrpěla, ale já budu o tituly bojovat," nechala se slyšet běžkyně, jež může dál startovat proto, že látka byla zařazena mezi lehké stimulanty, za což následuje pouze veřejné napomenutí.

Diváci mají slíbeny dva útoky na světové rekordy. Čerstvý vicemistr světa Haile Gebreselassie z Etiopie chce zaútočit na vlastní čas na desítce (26:22,75), Jihoafričanka Hestrie Cloeteová pak už ve francouzské metropoli ohrožovala 16 let staré maximum Stefky Kostadinovové (209). K prestižním odvetám se schyluje třeba na mužské půlce, kde Rus Jurij Borzakovskij prahne po mstě za prohru od Alžířana Džabira Saída-Guerního, nebo na trojce, kde se utkají světoví šampioni Hicham El Guerrouj z Maroka (1500 m) a Eliud Kipchoge z Keni (5000 m)

Reklama