Hlavní obsah

VIDEO: Olympijský příběh oštěpařky Špotákové vyšel knižně

PRAHA

"Bára", tak se jmenuje biografie olympijské vítězky a světové rekordmanky v hodu oštěpem Barbory Špotákové. Knihu o dětství, dospívání, trénincích a zlatém olympijském hodu pokřtila další oštěpařská legenda Jan Železný a zpěvačka Monika Absolonová. "Bára je skvělý člověk, má před sebou ještě dlouhou kariéru. Podle mě vznikne i druhý díl," prohlásil kmotr Železný.

Článek

"Po olympijských hrách v Pekingu jsem měla hodně nabídek na napsání knihy. Zpočátku jsem si říkala, že je to brzy. Vždyť přeci ještě nekončím. Pak jsem si ale uvědomila, že zlatá olympijská medaile byla jakýmsi završením jedné cesty. Obzvlášť, když to byl takový příběh," vysvětlovala Barbora Špotáková, jak biografie vznikala.

S autorem knihy Petrem Čermákem se sešla asi desetkrát. Kniha vypráví o rodině, o atletických začátcích, o osudovém setkání s Janem Železným, o titulu mistryně světa. A hlavně o olympijském příběhu, kdy 21. srpna v den výročí okupace Československa armádami Varšavské smlouvy, sebrala posledním hodem zlato Rusce Marii Abakumovové.

Autor oštěpařskou královnu přirovnává k Lady Dianě. "Bára je fenomén nejen z pohledu sportovního, ale také společenského a lidského. Proto ji národ miluje, proto je českou Lady Dianou," řekl Čermák. A co tomuto přirovnání říká sama atletka? "Byla to krásná žena. Určitě si jí moc vážím a to srovnání je velký kompliment. Pamatuji si dobře den, kdy zemřela, hodně jsem to prožívala," přiznala.

"Myslím, že kniha není nudná. A má ještě jeden význam. Slouží také k tomu, abych pořád nemusela opakovat notoricky známé věci," smála se oštěpařka. A moderátor Aleš Háma dodal. "Teď bude ve škole místo Divé Báry povinnou četbou Bára," zavtipkoval.

Reklama

Související témata: