Hlavní obsah

VIDEO: Bába změnil trenéra a vyhlašuje útok na medaili z mistrovství světa

PRAHA

Výměna trenéra po nepovedeném halovém mistrovství Evropy, přestup z Vítkovic do Dukly, stěhování do Prahy. Rok plný změn u nejlepšího českého výškaře Jaroslavy Báby má přinést návrat mezi elitu. Nejprve chce přivézt čtyřiadvacetiletý atlet ze srpnového světového šampionátu medaili a pak by rád přeskočil laťku ve výšce 240 cm...

Článek

Z mistrovství světa v Berlíně bychom rádi přivezli zlatou medaili,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci Jan Janků st., nový trenér Jaroslava Báby. A i jeho svěřenec potvrdil, že je to reálné. „Příprava se mi povedla skvěle. Cítím se výborně. Myslím, že na světovém šampionátu bych mohl urvat nějakou medaili,“ netajil se ambicemi Bába. „Mně nikdy nechybělo sebevědomí, ale to k sportu patří. Bez něj by závodění nemělo smysl,“ dodal čtyřiadvacetiletý výškař.

Přípravu si pochvalují

Po březnovém halovém evropském šampionátu, kdy Jaroslav Bába skončil už v kvalifikaci, se rozhodl pro změnu trenéra. Aleše Dudu nahradil Jan Janků st., otec bývalých českých reprezentantů Tomáše a Jana. „Už to tak chodí. Spolupráce s trenérem se naplní a on vám už nemá co dát. Je čas na změnu. My jsme k sobě našli cestu a nyní se Jarda připravuje pod mým vedením,“ vyprávěl Janků.

"Jarda mě překvapil svým přístupem k tréninku. Stihli jsme v přípravě vše, co jsme si předsevzali," pochvaloval si Janků. A spokojený byl i samotný Bába. "Vše zatím probíhá skvěle. Zdraví mě nezradilo, takže žádné komplikace nenastaly. Absolvoval jsem tři soustředění. V Bedřichově jsme se zaměřili na fyzičku, na Kanárských ostrovech na skákání a ve Staré Boleslavi jsme pilovali techniku. Příprava pokračuje dál a směřuje hlavně k mistrovství světa," líčil Bába.

Sezóna plná změn 

Letos naposledy bude bronzový medailista z olympijských her v Aténách závodit za Vítkovice, od října se stane členem Dukly. "Už nyní se připravuji v Praze. Dukla mi poskytla zázemí. Zatím bydlím na ubytovně, ale nemůžu si stěžovat. Mám tam skvělý servis, takže se plně soustředím je na atletiku a regeneraci. A aby těch změn nebylo málo, tak jsem podepsal smlouvu s Nike," smál se rodák z Karviné.

Chce skočit 240 cm 

V sobotu čekají na Jaroslava Bábu první závody, o tři dny později se představí na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově. "Letos pojedu na méně soutěží, hlavním vrcholem je pro mě Berlín. Chci, aby tam moje forma gradovala," vysvětloval Bába.

"O nadcházejícím víkendu bych už rád skočil B limit (228 cm) na šampionát. Uvidíme, bude záležet také na počasí. Možná, že dám i 231 cm (<em>limit A - pozn. red</em>.). A pokud mi vydrží zdraví, vsadili jsme se s trenérem, že do konce března příštího roku přeskočím laťku ve výšce 240 cm. Myslím, že na to mám, a že nejpozději v zimní sezóně se mi to povede," uzavřel Bába.

Reklama