Hlavní obsah

Bolt na MS hladce postoupil z rozběhu na 200 m, Straková vypadla

BERLÍN

Stačilo, aby se Jamajčan Usain Bolt lehce proběhl a hladce postoupil na mistrovství světa v Berlíně z rozběhu na 200 metrů. Světový rekordman a nejlepší atlet světa předvedl dva dny po svém fantastickém triumfu ve stometrovém závodu výkon 20,70 sekundy v tempu, které by se v jeho podání dalo nazvat joggingem. Do finále závodu výškařek nepostoupila z dnešní kvalifikace Iva Straková.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt (druhý zprava) v rozběhu na 200 metrů na MS v Berlíně

Článek
Fotogalerie

Na startu dvoustovky chyběl Američan Tyson Gay, který se po porážce v historickém souboji s Boltem na poloviční trati odhlásil kvůli tomu, že ho bolí třísla, s nimiž má problémy celou sezonu. Předloňský šampion z Ósaky se chce podle svých slov dát do pořádku na sprinterskou štafetu. Závod tak ztratil náboj v podobě duelu nejrychlejšího dvoustovkaře sezony a světového rekordmana.

"Všechno v pořádku," prohlásil po rozběhu stručně Bolt. Nechal se slyšet, že se cítil po ránu velmi ospale. Dokonce před kamerami neukazoval svá obvyklá rozverná gesta, ale položil si hlavu na ruce na znamení toho, jak moc se mu chce spát.

Nejrychlejší výkon v rozbězích předvedl Američan Shawn Crawford, který zastavil časomíru na výkonu 20,60 sekundy. Do dvoustovky nenastoupili kvůli zranění ani Brit Dwain Chambers, šestý muž ze stovky, a Churandy Martina z Nizozemský Antil, pátý muž z minulého šampionátu v Ósace. Finále je na programu ve čtvrtek večer.

Finalistka olympijských her Straková měla výborný začátek sezony, ale pak se jí vrátily bolesti zad a další zdravotní potíže. Do mistrovství světa se prý dala do pořádku, ale v kvalifikaci překonala jen 189 cm a za limitem pro postup zaostala o šest centimetrů. Nakonec na postup stačilo skočit 192 cm na první pokus.

Straková obsadila dělenou 21. pozici. "Dneska mi chybělo štěstí," řekla výškařka novinářům. V rozeskakovaní se cítila velmi dobře, i skok na 185 cm se jí líbil. "Ale nevyšlo to. Věřila bych si i na 195 cm, při třetím pokusu na 192 ani nevím, čím jsem to shodila," popisovala. "I trenér říkal, že tam byla rezerva," smutnila.

Do finále postoupily dvě největší favoritky. Limit hravě překonala chorvatská obhájkyně titulu Blanka Vlašičová i domácí adeptka na zlatou medaili Ariane Friedrichová. Pro Němce je tento duel snad nejpřitažlivější na celém šampionátu.

Mistrovství světa v atletice v Berlíně:
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
200 m - rozběhy: 1. Crawford (USA) 20,60, ...8. Bolt (Jam.) 20,70
400 m - rozběhy: 1. Miller (Bah.) 45,00
Disk: 1. Harting (Něm.) 66,81
Ženy:
Výška: 1. Vlašičová (Chor.), Friedrichová (Něm.), Greenová (Švéd.) všechny 195, ...21. Straková (ČR) 189 - nepostoupila

Reklama

Související témata: