Hlavní obsah

Desetibojař Šebrle se chce i nadále připravovat sám

BERLÍN

Pokud zůstane Roman Šebrle zdravý, může předvést výkon ještě kolem 8600 bodů a dosáhnout na svou osmnáctou medaili z vrcholných soutěží, třeba v příští sezóně na ME v Barceloně. To si myslí sám desetibojař i jeho trenér Dalibor Kupka. Ten ale nejspíš bude mít i v další sezóně spíš roli poradce, stejně jako v minulých dvou letech, Šebrle si totiž bude i nadále tréninky připravovat hlavně sám podle svých pocitů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Desetibojař Roman Šebrle při hodu diskem

Článek

Na podzim bude Šebrlemu pětatřicet let a je jasné, že je za výkonnostním zenitem. Podobně jako Tomáš Dvořák nemůže porazit čas. Také bývalý trojnásobný mistr světa a světový rekordman bojoval proti věku, až prohrál. V pětatřiceti letech naposledy překonal hranici 8000 bodů a ukončil kariéru. Šebrle chce závodit dál až do olympiády v Londýně 2012, ale už si i sám uvědomil, že pokud tam odjede, tak hlavně proto, aby se atletikou bavil.

Před dvěma lety poslouchal Šebrle svého kouče Kupku na slovo a stal se mistrem světa v Ósace ve výkonu 8676 bodů. Ale náročné tréninky už jeho organismus nezvládal, přišla zranění. Šebrle musel zvolnit. Možná i proto mu chyběly síly v průběhu druhého dne desetiboje v Berlíně. Olympijský vítěz musí najít kompromis mezi kvalitním tréninkem a zdravím. "Musíme si sednout a rozebrat to," shodli se Šebrle i Kupka.

Desetibojař ale bude i nadále využívat své staré deníky, častokrát i z dob, kdy ho ještě připravoval Zdeněk Váňa, pod jehož vedením vytvořil v roce 2001 světový rekord 9026 bodů. "Ale není to tak, že bych si tréninky připravoval jen sám. Konzultuji to s Dálou (Kupkou), co tam má být, tak tam je," vykládal Šebrle. Kupka ho ale varoval. "To, co zvládal tehdy a fungovalo, nyní fungovat nemusí," upozornil kouč.

Trénink připravil dobře

V letošní sezóně byl Šebrle přesvědčený, že trénink připravil dobře. Cítil se na medaili, ale došly mu síly. "Že to letos nevyšlo, to může mít spoustu důvodů," přemítal desetibojař. Do jeho přípravy zasahuje také Robert Změlík. "Ale s ním tréninky moc nekonzultuji. On je hlavně manažer, ale on mě uklidňuje, je spíš psycholog," řekl Šebrle.

Kouč Kupka je smířený s tím, že Šebrle má svojí hlavu. "Když bude chtít dál trénovat se mnou, já půjdu. Když mi řekne, že ne, půjdu svou cestou. Ale i kdyby chtěl, abych mu dělal 'podrž tašku', tak já to budu dělat, protože jsme kamarádi, naše rodiny se stýkají, máme společné zájmy, jezdíme společně na dovolenou. Vyhovujeme si," prohlásil Kupka. "Je to jeho rozhodnutí, už mu je pětatřicet, já ho za to nebudu kárat," uvedl.

Kdyby ale bylo po jeho, tréninky by měl Šebrle úplně jiné. "Letos si trénink dělal skoro úplně sám. Aspoň si vyzkoušel, jaké to je, nést za výkony odpovědnost," uvedl Kupka. Hodnotit ale jeho přípravu nechtěl. Musí si sednout a domluvit se. "Musíme ho s Robertem (Změlíkem) nasměrovat, musíme najít kompromisy ze všech stran," prohlásil Kupka. Šebrleho ale pochválil za to, že dokázal zůstat zdravý. "Má na to, aby udělal ještě klidně 8700 bodů, když ho nebudou trápit zranění," dodal kouč.

Reklama