Hlavní obsah

VIDEO: Organizátoři chtějí při pražské Grand Prix nové traťové rekordy

PRAHA

Stejně jako při letošním Pražském maratónu a půlmaratónu si přejí organizátoři při sobotním silničním běžeckém závodu Grand Prix v české metropoli překonání traťových rekordů. Maximum na desetikilometrové trati drží z roku 2006 výkonem 28:05 minut Keňan Wilson Kiprotich, v polovičním závodě žen je rekordmankou šestinásobná vítězka Aniko Kalovicsová z Maďarska, jež vloni zvládla pět kilometrů za 15:27.

Článek

Na startu budou tři muži s osobními rekordy pod osmadvacet minut. Nejrychlejší čas má na kontě Etiopan Habtamu Fikadu Awash, který běžel před dvěma lety na dráze v Hengelu čas 27:06,47. K favoritům patří i Essa Ismail Rashed z Kataru, jenž až do roku 2004 reprezentoval Keňu pod svým původním jménem Daniel Kipkosgei, a další bývalý Keňan Marwa Dickson Mkami reprezentující Tanzánii. Nejlepší trojici by mohl potrápit také dvacetiletý Stephen Kiprotich z Ugandy.

Kalovicsová na startu nebude, ale nahradí ji její krajanka Krisztina Pappová, čtrnáctá žena ze závodu na 5000 metrů z letošního mistrovství světa v Berlíně. Lepší osobní rekord než ona má ale Keňanka Jane Jepkosgei Kiptoová (15:03).

Českou republiku budou reprezentovat už roky nejlepší česká vytrvalkyně Petra Kamínková a stále ještě česká jednička mezi muži Róbert Štefko, který se však běhání věnuje už pouze rekreačně. Soupeřem mu bude jeho svěřenec Jan Kreisinger, na start se po vleklých zdravotních potížích postaví také Pavel Faschingbauer.

Počet přihlášených závodníků už je nyní o 400 běžců vyšší než loni (více než 3200), organizátoři očekávají prolomení hranici 3500 vytrvalců. Kromě dvou soutěžních běhů je připraven také charitativní Běh pro život na 3,8 kilometru. Start hlavních závodů pod umělým osvětlením je na Staroměstském náměstí v Praze v 19:30 (ženy) a 20:30 (muži).

Na odměnách organizátoři vyplatí celkem 7600 eur, téměř 200 000 korun, další prémie jsou připraveny za překonání traťových rekordů.

Reklama

Související témata: