Hlavní obsah

Petr Svoboda: Nechci nic podcenit, mažu se od hlavy až k patě

Loňská fazóna Petra Svobodu neopouští. Pátý překážkář MS v Berlíně vstoupil do halové sezóny v Jablonci časem 7,56 s. Jen setinu od českého rekordu.

Článek

Mrzí vás ta setinka?

V úterý před závodem jsme šli testy a ty ukázaly, že forma je obrovská. Trenér říkal, že by ten čas mohl být i kolem 7,50, pak radši desetinku ubral. Hodně jsem piloval starty, zaměřil jsem se na náběh, tak jsem v český rekord doufal. Ale i tak to byl skvělý start.

Zmínil jste starty, v nich od letoška platí pravidlo nulové tolerance. Nestraší vás?

Já nikdy nepadal do výstřelu, i v Jablonci jsem to dobře trefil, ale tam jsem neběžel naplno. Dokonce jsem si při běhu povídal: „Tady zašlápni, teď to rozbal...“ To se mi nestává...

A až to bude naplno? V létě sníte o čase pod 13 sekund, kolik je to v hale?

Letos mám čas snů 7,45, to by na mistrovství světa v Dauhá stačilo na medaili.

První ostrý start vás čeká v neděli v Karlsruhe. Tam se utkáte i s polským finalistou olympiády Nogou, s nímž jste absolvoval soustředění. Jak se trénuje se soupeřem?

Spíš jsme se hecovali, jak druhému v závodě nasekáme zadek, a pak šli na pivko. Já mluvil česky, on polsky...

Závodů čeká dost, nebojíte se, jak to snese křehké tělo?

Já nemyslím, že je úplně křehké. Zranil jsem se vloni hloupě, když jsem na Odložilově memoriálu podcenil rozcvičení. Ale po Berlínu jsem závodil ob tři dny a tělo vydrželo.

Teď věnujete protahování a regeneraci víc času?

Kdysi jsem se mazal až před závodem, teď se déle rozcvičuju, namažu se i na tréninku od hlavy k patě, až se potím a jsem červený jak rajče. Nechci nic podcenit.

Stíháte v množství tréninků a závodů sledovat, jak roste váš nový domek v Lešanech?

Před týdnem jsem absolvoval předání holodomu. Nedostanu se tam často, jak bych asi měl, ale vycházejí mi se vším vstříc.

Takže po letech na ubytovně se přesunete do svého?

Asi až v září, dřív to nestihnu.

Reklama