Hlavní obsah

Pražský půlmaratón hlásí rekord v počtu účastníků, pořadatelé chtějí další traťová maxima

PRAHA

Poprvé s „nálepkou“ zlatý se tuto sobotu poběží Pražský půlmaratón, tedy závod centrem metropole na 21 097 metrů. Ocenění zlatou známkou od Mezinárodní atletické federace si závod vysloužil za loňský ročník, v němž padly v obou kategoriích traťové rekordy. V podobném duchu by chtěli pořadatelé pokračovat i letos.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Běžci na Pražském půlmaratónu

Článek

Prvním krokem může být i rekordní účast. Už nyní mají organizátoři zaregistrováno 8500 tisíce běžců, z nichž je jsou víc jak tři tisícovky cizinců z 68 zemí. Další se mohou přihlásit v půlmaratónském expostanu u Rudolfina, kde je centrum závodu. Přihlášky na poslední chvíli stojí 1250 korun.

Opět poběží nevidomý rekordman

Druhým kvalitativním momentem by mohlo být prolomení hodinové hranice, zvláště když loňské rekord má hodnotu 1:00:07. Měli by se o to pokusit dva favorizovaní Keňané Wilson Kwambai a Joseph Maregu, přičemž oba již půlmaratón pod hodinu několikrát zaběhli. Vb tempu by je mohl podpořit někteří další vytrvalci, například Etiopan Yemane Tsegay Adhane, čtvrtý maratónec z loňského MS v Berlíně.

Útok na ženský rekord (1:09:03) by měl být v silách Keňanek Rosy Jerotichové a Genovevy Jelagatové. V obou závodech by chtěli sehrát důstojnou roli české vytrvalecké jedničky Róbert Štefko a Petra Kamínková. Rekordní plány má i další keňská dvojice. Prvním z nich je nevidomý Francis Karanja, který chce překonat své světové maximum 1:10:29. Pomáhat mu v tom bude jeho bratr James. Stejně jako loni poběží bratři hlavně kvůli tomu, aby dodali odvahu nevidomým lidem a zároveň podpořili aktivity neziskové organizace Světlo pro Svět.

Na startu bude i Pavel Nedvěd

Trasa letošního 12. ročník Pražského půlmaratonu je mírně pozměněná. Start (12,00) a cíl jsou ale opět na Palachově náměstí, závodníci postupně přeběhnou čtyři pražské mosty (přes Karlův trasa tentokrát nevede) a budou se pohybovat v blízkosti pamětihodností jako jsou Národní divadlo, Tančící dům nebo Vyšehrad. Tyto památky bude moci sledovat i bývalý slavný fotbalista Pavel Nedvěd, který nastoupí na start.

O doprovodný program se postará 18 kapel a tři diskžokejové. Pro běžce je nachystáno 20 tisíc litrů tekutin a 3,5 tuny ovoce. Vítězové obou kategorií získají prize money 2000 eur. Další prémie jsou vypsány za překonání rekordů. Například muž, který zlomí hodinovou hranici odjede z Prahy bohatší o dalších deset tisíc eur.

Reklama