Hlavní obsah

V Praze se rozhoří maratónský oheň

PRAHA

Praha se stane dějištěm sportovního obřadu, který není mezi veřejnosti příliš známý. V průběhu letošního roku, který je výjimečný 2500. výročím bitvy a legendárního běhu řeckého vojáka Feidipida z Marathonu do Atén, jenž roku 490 př. n. l. zvěstoval vítězství nad Peršany a pak vyčerpáním zemřel, zavítá při příležitosti Pražského mezinárodního maratónu pochodeň s maratónským ohněm také do české metropole. Populární vytrvalecký závod se koná v neděli 9. května.

Foto: beta.thehindu.com

Slavnostní zapalování ohně při maratónu v indické Bomabaji.

Článek

Každý rok v předvečer Aténského maratónu se na počest bitvy u Marathonu koná ceremoniál zapálení maratónského ohně. Jeho posláním je symbolizovat světový mír a šířit ideály maratónského hnutí po celém světě. Oheň je po celý rok uložen v Muzeu maratónského běhu v Marathonu.

Pro české hlavní město bude přítomnost maratónského symbolu velikou poctou. Oheň totiž putuje pouze do vybraných měst, která pořádají běhy světové úrovně. Skutečnost, že jedním z nich je Praha, dokazuje rostoucí popularitu, kterou stověžaté středoevropské centrum získává mezi maratónskými nadšenci a atlety po celém světě.

Zapálení maratónského ohně může vzdáleně připomínat zážeh olympijské pochodně, ale není tak pompézní. Obřad u marathonské hrobky se neobejde bez obligátních řeckých proslovů, ale brzy se dostanou za doprovodu stylové hudby ke slovu mladí tanečníci. Při jejich vystoupení je oheň jednoduše zapálen a pak už putuje do příslušného maratónského města.

„Maratónského lva“ zapálí Zátopková a Jirásek  

Maratónský oheň bude v Praze umístěn do originální křišťálové siluety představující českého lva, jíž navrhla a vyrobila umělecká sklárna Ajeto z malé vesničky na severu Čech zvané Lindava. Maratónský oheň přiletí ve středu 5. května a při této příležitosti se bude na pražském Staroměstském náměstí v 16.30 hodin konat slavnostní ceremoniál.

Při něm předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek společně s legendární atletkou Danou Zátopkovou zažehnou maratónským plamenem „Maratónského lva“. Oheň bude na Staroměstském náměstí ve dvoumetrové skleněné plastice hořet do té doby než cílem Volkswagen maratónu Praha proběhne v neděli odpoledne poslední závodník. Hořící maratónská pochodeň ve lvích tlapách bude prezentovat i neotřelé spojení českého a řeckého symbolu.

Reklama

Související témata: