Hlavní obsah

Maratónský víkend bude propagací sportu, ale i aktivní zábavy

PRAHA

Nejen pekelné tempo a trháky štíhlých Afričanů budou charakterizovat víkendový Volkswagen Maratón Praha. Program Prague International Marathon (PIM) zahrnuje i širokou neběžeckou veřejnost a všechny jeho akce jsou sportovně-kulturními událostmi české metropole.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Při doprovodných akcích PIM se objevují sportovci bez rozdílu věku a různé fyzické zdatnosti.

Článek

Nedělní závod na 42 195 metrů bude bezesporu sportovním a diváckým vrcholem, ale pořadatelé chtějí jako každoročně vtáhnout do hry i amatérské vyznavače aktivního životního stylu bez rozdílu věku a různé fyzické zdatnosti. Pro ně jsou určeny nesoutěžní běhy pro celé rodiny, procházky, které doplní kulturní programy a sportovní veletrhy. Při doprovodných akcích nejde samozřejmě o vavříny ani o výsledné časy, ale o dobrý pocit a radost ze zdravého pohybu.

Příležitost pro bruslaře i pejskaře

Pro milovníky jízdy na kolečkových bruslích je určena sobotní In-line Party na 6,5 kilometru. Startuje ve 14,00 a trať je vedena Výstavištěm a Stromovkou. Pro všechny účastníky je povinné mít ochranou přilbu. Druhou sobotní doprovodnou akcí bude na Výstavišti o dvě hodiny později Pedigree Procházka se psy. Čtyřkilometrová trasa pro celé rodiny a jejich čtyřnohé miláčky vede rovněž parkem Stromovka. I tady platí povinnost – platné očkovací průkazy zvířat. Při startu je nutné, aby jim majitelé nasadili náhubky.

Nedělní program se bude odehrávat na Staroměstském náměstí. V 9.00 odstartuje osmitisícové pole elitních maratónců, tím se ale program v centru na dvě hodiny nezastaví. O dvanáct minut později vyrazí zájemci o dvoukilometrovou Allianz Eko Procházku. Za další tři minuty odstartuje Volkswagen Rodinný Minimaratón na 4,2 km. Je určen pro ty sportovce, kteří chtějí nasát maratónskou náladu, ale hlavní závod by byl nad jejich síly.

Šance vidět Prahu zbavenou aut

Zajímavým startujícím posledně jmenované akce je Vojtěch Koudelka, který se svou účastí snaží podpořit projekt Běh pro transplantace. V juniorské kategorii býval předním českým mílařem, ale kvůli urologickým problémům musel předčasně ukončit slibně se rozvíjející atletickou kariéru. Zdravotní indispozice vedla až k transplantaci ledviny. Po vyléčení je ale opět schopen běhat a nastoupit na start nesoutěžního závodu.

„Doprovodnými projekty chceme uspokojit ty, kteří se ztotožňují se sportovním programem PIM, chtějí být součástí maratónského dění a touží si vychutnat neobvyklou atmosféru metropole zbavené na pár hodin aut,“ vysvětlila filozofii nesoutěžních akcí Pavla Paseková ze společnosti Allianz.

V rámci „skutečného“ maratónu se proběhne i řada dílčích závodů. Nejdůležitější je  maratónské mistrovství ČR za účasti 120 domácích vytrvalců. Dále se v Praze poběží Policejní mistrovství Evropy, Univerzitní maratón, finále štafetového Juniorského maratónu, týmový a štafetový Firemní maratón a celým polem se budou prolínat myšlenky charitativních organizací, v jejichž prospěch poběží řada maratónců.

Běžec pozpátku chce pomoci dětem

Do této skupiny patří i ojedinělý pokus Ralfa Kluga, který hodlá běžet pražskou trať pozpátku. V Praze žijící Němec není v extravagantních projektech žádným nováčkem. V minulosti uběhl maratón v Hamburku s dětským kočárkem, v Mnichově měl zase na obličeji nasazenou dřevěnou masku. „To se už ale stalo někdy před dvaceti lety, a proto přišel čas přijít zase s něčím novým,“ pravil Klug. Jeho na první pohled bláznivý pokus má ale dobročinný podtext. Za každý uběhnutý kilometr vyplatí jeho sponzor dětskému domovu v Žatci tři tisíce korun. Z nich pak bude dětem financován zájezd do Egypta.

Celý víkendový program, při němž bude účinkovat v různých rolích patnáct tisíc Pražanů a návštěvníků české metropole ze všech koutů světa, bude značně náročný na organizaci, ale třeba i na občerstvení znavených sportovců. „Během soboty a neděle budeme účastníkům našich akcí nabízet patnáct tisíc lahví minerálky, 1720 kilogramů banánů a dvanáct tisíc kilogramů jablek,“ uvedl marketingový ředitel PIM Jiří Nečásek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články