Hlavní obsah

Maratónský veterán Štefko: Chci se poprat o domácí titul, na víc nemám natrénováno

Reprezentoval Československo, po rozdělení federace Slovensko a od roku 2004 Českou republiku. Róbert Štefko se postaví v neděli na start Pražském mezinárodní maratónu, ale někdejší špičkový evropský vytrvalec upíná své naděje k mistrovství republiky, které se běží v rámci populárního maratónu. Brzy dvaačtyřicetiletý rodák z Košic v posledních letech změnil priority. Je už více trenérem v AK Kroměříž, ale i když je věkem veterán, dokáže své svěřence často porážet.

Článek

Po kolikáté odstartujete do maratónu ze Staroměstského náměstí?

Ani pořádně nevím... Počkejte. Asi počtvrté, ale mimo to jsem běžel snad čtyřikrát kvůli tempu pro elitní Afričany jako vodič.

S čím jdete do tradičního maratónu?

Moje role se změnila. Roky přibývají, a tak moje ambice směřují k mistrovství republiky. Už nemůžu myslet na časy, kdy jsem před olympiádou v Aténách doběhl celkově třetí v čase 2:12:35, nebo když jsem si v roce 1998 zaběhl v Londýně absolutní osobní rekord 2:09:53.

Na jaký výsledek se cítíte?

Bude to zajímavý souboj. Poběží čtyři vyrovnaní maratónci a když se dobře vyspím, můžu být pátým do party. Budu se snažit vyhrát, čas ovšem nebude v tomto případě vůbec důležitý.

Nemyslel jste ani v koutku duše na limit pro mistrovství Evropy v Barceloně, který je 2:17:00?

To ne, nemám natrénováno na takový čas. To už je pro mě daleko. Nemám tolik prostoru na přípravu, hodně času mi zabere rodina, různé cesty a další povinnosti. Tělo si už odvyklo vysokým dávkám.

Kolik kilometrů za týden zhruba naběháte?

Tak sto kilometrů. Většinou je to v lehkém klusu, málokdy si zkusím ostřejší tempo. Jsem už na sebe opatrný, dávám pozor, abych se nezranil. Předpokládám, že mohu dosáhnout času okolo hranice 2:25.

Máte pro nedělní závod stanovenou nějakou taktiku?

Mám svůj plán. Poběžím jako obvykle podle pocitů. Rozběhnu se a poznám, jestli mi tempo vyhovuje, případně se pokusím zareagovat na vývoj závodu. Běžet podle soupeřů  je docela zrádné, snad se dá za někým na pár minut schovat při protivětru.

Je možné dosahovat při Pražském mezinárodním maratónu časů poblíž světového rekordu?

Pokud chce mít pořadatel tak kvalitní časy, musí na to sehnat několik nejlepších vytrvalců, protože úplně všem to nikdy nevyjde. Potřebuje mít i zkušené vodiče, aby zajistili rychlé mezičasy.

Nemá Praha proti jiným maratónům hendikep v podmínkách, nezpomaluje běžce množství zatáček a pověstné kočičí hlavy?

Určitě platí, čím méně zatáček, tím lépe. Na druhou stranu bych to neviděl tak jednoznačně. Po kostkách se běhá třeba i v Paříži, každému vyhovuje něco jiného. Podmínky a počasí jsou důležité, ale hlavní je kvalita startovního pole.

Reklama