Hlavní obsah

Kiptanui a Kipropová překonali traťové rekordy Pražského mezinárodního maratónu

PRAHA

Přání pořadatelů se v 16. ročníku Pražského mezinárodního maratónu konečně naplnilo. O čas světové úrovně se v neděli zasloužil keňský běžec Eliud Kiptanui, který vyhrál v novém traťovém rekordu 2:05:39. Šestadvacetiletý vytrvalec překonal loňský nejlepší čas svého krajana Patricka Ivutiho o více než dvě minuty. O přepsání statistiky se postarala i Keňanka Helena Kipropová. Favoritka vítězila časem 2:25:29, kterým o více než minutu vylepšila devět let staré maximum.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Keňský běžec Eliud Kiptanui v cíli Pražského maratónu.

Článek

Závod měl navíc dramatický průběh. Už od druhého kilometru se vysunul dopředu Keňan Denis Ndiso, což zbytek pole příliš nevzrušilo, nicméně se od začátku běželo velice rychle. Kiptanui porazil o půldruhé minuty druhého Yemany Tsegaye z Etiopie, třetí o dalších 12 sekund zpět byl Keňan Nicholas Kipruto Koech. Všichni tři dosáhli lepšího času než Patrik Ivuti, jenž loni zvítězil v rekordním čase 2:07:48.

Ten kolem patnáctého kilometru vyklidil místo ve stíhací skupině a doběhl až devatenáctý. Stejný osud později postihl i slavného Sammy Korira, který měl ze všech startující nejlepší osobní rekord. Rozhodovat se začalo, jak to bývá při maratónech obvyklé, po třiceti kilometrech. Skupina ronásledovatelů Ndisa pohltila a ten se v čele neudržežel a doběhl šestý.

Pražský maratón si tradičně nenechaly ujít tisíce milovníků běhu.foto: Právo/Jan Handrejch

Do čela se vysunula trojice Kiptanui, Tsegay a jeho krajan Getu Feleke. Tempu záhy nestačil Tsengay a pozdějí vítěz, o jehož nečekaném triumfu svědčilo poměrně vysoké startovní číslo 36, se  po hodině a třičtvrtě dokázal zbavit i druhého Etiopce a nikým neohrožován mířil do cíle na Startoměstském náměstí. Za ním se ještě rozpoutala bitva o další medailové příčky, při níž zbyl Černý Petr právě na Felekeho.

Kiptanui se vítězným časem vyšvihl v letošních tabulkách na šesté místo, i když v Praze běžel teprve druhý maraton. "Bylo to vynikající. Nevadilo mi ostré tempo ze začátku, síly mi vydržely a dokázal jsem v závěru ještě zrychlovat," říkal za cílem vítěz. "Jsem nadšený, že jsem vyhrál a že jsem o tolik zlepšil traťový rekord," radoval se do neděle neznámý vytrvalec, který si osobní rekord vylepšil o neuvěřitelných sedm minut.

Tsegay si stěžoval na bolest v chodidle

Zklamáním se však netajil druhý v cíli. "I když to na první pohled tak nevypadá, tak nemůžu být spokojený s časem 2:07:11. Od poloviny závodu jsem měl problémy s chodidlem a nemohl jsem předvést, co umím. Kdybych byl stoprocentě v pořádku, mohl být souboj a prvenství a výsledný čas ještě zajímavější," prozradil Tsegay, jinak čtvrtý maratónec z loňského mistrovství světa v Berlíně. "Vyhrál ten, kdo měl nejvíce sil, i když ho před startem nikdo neznal."

Spokojennost naopak vyzařovala i z vítězky ženské kategorie. "Závod mi sednul, měla jsem výbornou formu, přálo nám počasí a celkově mám ze svého vystoupení dobrý pocit. Překonat traťový rekord se nepovede moc často," uvedla Kipropová.

Navázat na letošní časy nebude vůbec snadné

V dramatickém souboji o český titul uspěl Petr Pechek, jenž několik stovek metrů před cílem setřásl loňského šampiona Mulugetu Serbessu, s nímž většinu závodu spolupracoval. Mimo medailové pořadí skončil tentokrát jedenačtyřicetiletý veterán Róbert Štefko, který na mladší soupeře nestačil.

Pořadatelé byli z letošních výsledů nadšeni, ale zároveň je čeká další úsilí, aby pro příště sehnali takovou konkurenci, která by byla schopná na navázat nové rekordy. "Nečekali jsme, že se dočkáme takových časů. Vylepšit je v budoucnosti nebude vůbec snadné, ale těší nás, že se dokázalo, že se dá v Praze běhat rychle. Je to výzva pro naše partnery, abychom mohli na start opět přivést rychlé závodníky," dodala koordinátorka elitních běžců Jana Moberly.

Pražský mezinárodní maratón a MČR v maratónu mužů a žen
Muži: 1. Kiptanui (Keňa) 2:05:39, 2. Tsegay (Et.) 2:07:11, 3. Koech (Keňa) 2:07:23, 4. Feleke (Et.) 2:08:04, 5. Kiprop 2:09:09, 6. Ndiso (oba Keňa) 2:10:51, ...21. Pechek 2:22:18, 22. Serbessa 2:22:47, 26. Novák 2:25:38, 29. Orálek 2:27:49, 30. Štefko (všichni ČR) 2:28:53.
Ženy: 1. Kiropová (Keňa) 2:25:29, 2. Ivanovová (Rus.) 2:27:36, 3. Kasimová (Et.) 2:29:54, 4. Rubanová (Ukr.) 2:31:13, 5. Chepsoiová (Keňa) 2:32,18, 6. Zjuzková (Rus.) 2:32:55, ...21. Churáňová 2:59:24, 25. Dimitriadu 3:02:08, 28. Martincová 3:03:23, 30. Koščová (všechny ČR) 3:01:15.

Reklama

Související témata: