Hlavní obsah

Úplná spokojenost přijde, až to někde cinkne, říká o svých oštěpařských nástupcích Jan Železný

Závod oštěpařských snů proběhl v sobotu v Olomouci. Tři muži výrazně překonali osmdesátimetrovou hranici a Vítězslav Veselý se dokonce vyšvihnul výkonem 86,45 metru do čela světových tabulek. Petr Frydrych je zatím pátý na světě, Jakub Vadlejch šestý a limit pro mistrovství Evropy v Barceloně splnila i Jarmila Klimešová. Kromě Vadlejcha všichni patří do tréninkové skupiny oštěpařské legendy Jana Železného v Dukle Praha.

Foto: ASC DUKLA

Petr Frydrych se svým trenérem Janem Železným.

Článek
Fotogalerie

Jaké to je trénovat světovou jedničku?

Je to lepší než trénovat někoho bezejmenného. Ale jsme na začátku sezóny, všechno se může změnit. Pro mě je důležité, že jsme udělali pořádnou zimní přípravu, a je to na všech vidět. Víťa konečně prodal, na co má a zlepšil se v technice. U Petra věřím, že velký výkon přijde o něco později.

Jak vás hřeje, když sledujete, jak rostou vaši nástupci?

Je krásné pozorovat, že když dáte lidem podmínky, výkonnost se jim hrozně zvedne. Jsem samozřejmě spokojený, jak se zlepšili, který trenér by nebyl. Ale úplná spokojenost přijde, až to opravdu někde cinkne. Tohle jsou jen závody, z kterých mám dobrý pocit, že to asi nedělám blbě.

Už asi nemusíte své svěřence nutit do tréninku?

Někdy je musím spíš mírnit, aby neblbli, a brzdit, aby spíš trénovali o něco míň. Mají v sobě něco podobného, co jsem měl i já. Tenkrát jsem nechápal, že ještě víc a ještě víc, může být chyba. Vlastní zkušenosti jsou důležité, čerpám z nich a vžívám se do pocitů závodníků. Mohu jim třeba říct, co přijde a proč.

Používáte na své svěřence tréninkové deníky z vašich závodnických dob?

Ne, ještě jsem je nevytáhnul. To, co jsem dělal já, by v tuhle chvíli nezvládli. Každý jsme jiný, nemohl bych na ně nasadit takové množství odrazů a posilování.

Očekáváte, že jim výkonnost poroste?

Neříkám, že budou házet ještě dál, ale výkonnost by se měla stabilizovat. Není důležité, jestli jednou hodíte daleko, ale jak máte vysoký standard. Když budete pravidelně házet za dvaaosmdesát metrů, budete pořád vysoko a do toho jednou přijde ten pořádný výkon.

Kdy jste poznal, že to Veselému doletí za šestaosmdesát metrů?

Když správně zarazil levou nohu a oštěp mu vyletěl z ruky. To byl první hod, který dobře postavil. Netočil tolik koleno, nespadl mu zadek a bylo vidět, že to poletí dál. Už předtím tam hodil třiaosmdesát metrů a Petr prvním pokusem ještě o metr víc. To mě hodně překvapilo, protože předtím měl problémy se zády a kolenem.

V minulých sezónách jste bral ještě občas do ruky oštěp. Zkusíte své svěřence ještě přehodit?

Kdepak. To těžko, teď už na ně nemám... Letos jsem ještě ani pořádně neházel. Jen občas oštěp jen tak lehce pošlu.

Byl jste výjimečný oštěpařský talent. Pracujete nyní s výjimečnými talenty?

Myslím, že ano. Myslím, že to někdo na vrchol určitě dotáhne. O tom jsem stoprocentně přesvědčený.

Kdo z nich největší potenciál?

Tak to nemůžu říct, to bych si podřízl větev... Vím, jaký mají potenciál a hranice, ale to je jen jedna věc. Pak jsou ještě velké závody, kde je potřeba udělat výsledek. Ne nejlepší světový výkon, ale porazit ostatní.

Když má někdo talent, mohou nastat situace, že se dá těžko udržet na uzdě. Neměl jste s někým takový problém?

Jsou to individuality, každý má jinou mentalitu. Dobré je, že chtějí být nejlepší a jsou  pro to ochotní hodně udělat. Někdy mě sice překvapí, když pronesou nějaký blábol, ale myslím, že jsem natrefil na dobré typy. Viděl jsem kolem sebe spoustu talentovaných atletů, kteří to ale nikdy nedotáhli do konce. Viz  třeba Adam Ptáček. To byl neskutečný tyčkařský talent. Měl to dané od pánaboha, ale protože na to neměl vůbec hlavu, udělal z toho jedinou medaili. Skončil v poli poražených a zapomenutých. Pro trenéra je největší tragédie dostat super talent bez hlavy. Tihle hlavu mají a mají touhu. Občas ale potřebují trochu zkrotit.

Pomůže jim vaše jméno dostat se do lepších závodů?

Myslím, že moje pozice v tomhle ohledu slábne, a to je dobře. První pozice na světě pořadatelům neunikne a Víťa pojede na Diamantovou ligu do Šanghaje. Říkal jsem mu, že když hodí velký výkon, tak se to okamžitě odrazí na pozvánkách. Petr má výborný výkon z loňska a věřím, že i on se na pořádné závody dostane. Chci, aby startovali na velkých soutěžích a poznali, že všichni soupeři jsou k poražení.

Ještě nepřišla řeč na Klimešovou, která měla juniorské úspěchy, ale pak se zastavila?

Narozdíl od kluků házela v Olomouci v dešti, takže je schopná hodit určitě víc než 60,74 metru. U ní nejde o to, aby si o tolik zlepšila osobní rekord, ale aby si zaházela ve velkém závodě. Určitě to v ní je, byla mistryní světa. Není samozřejmě schopná hodit sedmdesát metrů, ale v průměru může házet daleko i na velkých soutěžích.

Reklama

Související témata: