Hlavní obsah

Na Zlaté tretře poběží i ženský protějšek Bolta, jamajská sprinterka Fraserová

PRAHA

Český atletický svátek klepe na dveře. Organizátoři ostravského mítinku Zlatá tretra, který se koná ve čtvrtek 27. května, přidávají k již skvělému obsazení další slavná jména. Atletickým hvězdám první velikosti může naproti tomu severomoravská metropole nabídnout výbornou atmosféru na stadiónu a i když to v těchto dnech tak nevypadá, prý i příjemné atletické počasí s teplotami přes dvacet stupňů.

Článek

„Hvězdy našeho mítinku, třeba jako půlkař David Rudisha nebo sprinter Asafa Powell, triumfovaly minulý týden na premiérovém mítinku Diamantové ligy v Dauhá. K již ohlášeným superstar v čele s Usainem Boltem přibyla jeho jamajská krajanka a nejrychlejší žena poslední olympiády a šampiónka Shelly-Ann Fraserové,“ prozradil týden před Zlatou tretrou její sportovní manažer Alfons Juck. Management mítinku musel kvůli hvězdné sestavě navýšit rozpočet nad hranici třiceti miliónů korun.

Od drobné držitelky karibského rekordu 10,73 si organizátoři slibují první čas na sto metrů pod jedenáct sekund v historii Zlaté tretry. „Ještě jsem u vás nikdy nezávodila, ale lákají mě mě vynikající diváci a rychlá dráha. Pokud se to potvrdí, mám se na co těšit,“ vzkázala Fraserová.

Ředitel bude sledovat své svěřence

Ve formě jsou i domácí špičky - oštěpařka Barbora Špotáková, tyčkařka Jiřina Ptáčníková, překážkář Petr Svoboda. Debut v sezóně na vítkovickém stadiónu si odydou překážkáři Lucie Škrobáková a Josef Prorok, přeškolená čtvrtkařka Denisa Rosolová a půlkař Jakub Holuša. Na startu budou i svěřenci ředitele Zlaté tretry a bývalého vynikajícího oštěpaře Jana Železného Vítězslav Veselý a Petr Frydrych. „Oba ještě před tretrou čeká start na Diamantové lize v Šanghaji,“ sdělil Železný.

Juck má v zásobě i další velká jména, která zkvalitní již tak nabitou startovní listinu. Mezi ně patří americká výškařka Chaunte Howardová, kanadský půlkař Gary Reed, další jamajští sprinteři Nesta Carter (stovka za 9,88) a Lerone Clarke (9,98), soupeřka pro Špotákovou Slovinka Martina Ratejová, či pro Ptáčníkovou Ruska Taťjana Polnovová.

Ač se to možná nyní zdá nepravděpodobné, slibují meteorologové na příští týden příznivé klima. „Přestalo pršet, teploměr ukazuje kolem dvanácti stupňů, ale existuje reálný předpoklad, že teploty budou stoupat a příští týden bude přes dvacet,“ hlásil z dějiště mítinku atletický funkcionář Oldřich Zvolánek. Podle jeho informací vítkovickému stadiónu nehrozí velká voda, která momentálně sužuje moravskoslezský region.

Největší hvězdy Zlaté tretry
100 m:Asafa Powell (Jamajka)
300 m:Usain Bolt (Jamajka)
800 m:David Rudisha (Keňa)
3000 m:Bernard Lagat (USA)
Joseph Ebuya (Keňa)
110 m přek.:Dayron Robles (Kuba)
Terrence Trammell (USA)
Petr Svoboda (Česko)
400 m přek.:Kerron Clement (USA)¨
kladivo:Szymon Ziolkowski (Polsko)
Krisztian Pars (Maďarsko)
100 m:Shelly-Ann Fraserové (Jamajka)
400 m:Christine Ohuruoguová (Británie)
Shericka Williamsová (Jamajka)
100 m přek.:Lolo Jonesová (USA)
Priscilla Lopesová-Schliepová (Kan.)
výška:Blanka Vlašičová (Chorvatsko)
Chaunte Howardová (USA)
oštěp:Barbora Špotáková (Česko)
kladivo:Anita Wlodarczyková (Polsko)
Betty Heidlerová (Německo)

Reklama