Hlavní obsah

Jamajský sprinter Williams dostal dvouletý trest za doping

KINGSTON

Jamajská atletická federace potrestala dvouletým zákazem startů za doping sprintera Christophera Williamse, vicemistra světa z dvoustovky z roku 2001. Osmatřicetiletý semifinalista olympijských her v Pekingu bude pykat za pozitivní vzorek na amfetaminy, který odevzdal vloni v červenci při mítinku ve Španělsku. Oznámila to mezinárodní federace IAAF.

Článek

Williams vypověděl, že v té době užil lék proti nachlazení. Dvouletý trest proto označil za absurdní a krutý. "Zvlášť když za těžší provinění leckdo dostal mírnější trest," řekl Williams serveru trackalerts.com a podivil se, že trest nyní přišel zničehonic, když svaz o případu věděl od srpna.

Williamsův případ je v posledním době dalším z řady prohřešků proti pravidlům o dopingu ve sprinterské velmoci Jamajce, jejíž věhlas nyní šíří Usain Bolt. Naposledy v minulém týdnu vyšel najevo pozitivní test běžkyně Bobby-Gaye Wilkinsové z halového mistrovství světa. Kvůli němu hrozí Jamajce odebrání bronzu ve štafetě na 4x400 metrů a medaile by pak připadla českému kvartetu.

Za uplynulý rok neprošli testy ani další jamajští atleti Yohan Blake, Marvin Anderson, Lanceford Spence, Allodin Fothergill nebo Sheri-Ann Brooksová, která ale byla z podezření očištěna. Všichni přišli o mistrovství světa v Berlíně.

Reklama