Hlavní obsah

Fenomenální Bolt žertoval, ale rozesmutnil ho krvavý konflikt na Jamajce

Vtípky, typická gesta, ale i vážnou podobu předvedl den před Zlatou tretrou, kde poběží netradiční závod na tři sta metrů, Usain Bolt. Fenomenální třiadvacetiletý sprinter na jednu stranu zažertoval s otočenou jmenovkou na startovním čísle a k tomu přidal na znamení vítězství roztažený ukazováček a prostředníček. Při dotazech na politickou situaci v jeho vlasti, kdy při válce mezi jamajskými jednotkami a gangy narkobarona Christophera Cokea zemřelo 60 lidí, se jeho obvykle rozesmátá tvář zachmuřila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jamajský běžec Usain Bolt v Ostravě

Článek

Za svou krátkou kariéru jste se díky medailím, titulům a rekordům už stal legendou, kdo je naopak sportovní legendou pro vás?

Z atletů sprinter Michael Johnson, který končil kariéru prakticky neporažený. Za světové legendy rovněž považuji i basketbalisty Michaela Jordana a Kevina Garnetta.

Je čtvrteční premiéra na třístovce určitým krokem a posunem ke klasické trati na čtyři sta metrů?

Ale kdepak, ten závod nemá se čtvrtkou nic společného. To předloni jsem tady viděl třístovku v podání Jeremyho Warinera a už tenkrát se mi zdálo, že by to nebyl špatný nápad. Věřím, že bych to mohl dobře zvládnout. Nejvíc běhám dvoustovky, a tak mě láká vyzkoušet si, jaké to je na delší trati. Další třístovky ale neplánuji, na tom jsme se trenérem Glenem Millsem domluvili. Co poví, to platí. Uznávám ho a poslouchám, co řekne.

Váš manažer Ricky Simms před časem prohlásil, že vás bude ostravská třístovka bolet, jste na to připravený?

Určitě zabolí, ale snad ne zase tak moc. Doufám, že po proběhnutí cílem ještě zvládnu čestné kolo. Kdyby ne, tak ať mi pořadatelé pro jistu někam poblíž přistaví BMW...

Johnsonův světový rekord je 30,85, na jaký čas si troufáte vy?

Poběžím pro diváky, začnu hodně rychle. Asi se ten čas dá překonat, ale nijak zvlášť se tím netrápím. Pokud bude teplo a nebude pršet, může se to podařit. V tréninku jsem třístovku uběhl za 31,2.

Startujete v Ostravě počtvrté, máte tenhle mítink rád?

Mám rád zdejší diváky, kteří mi dodávají energii a jsou pro mě něco jako motor. Rád jim to vracím.

Proč se v posledních metrech svých závodů obvykle otáčíte?

Otáčím se proto, abych si zkontroloval soupeře za sebou. Možná ale jednou přijde doba, kdy mi začnou víc šlapat na paty a na otáčení už nebudu mít kdy.

Politická situace na Jamajce se vyhrotila, na ulicích se střílí a teče krev. Jak tuhle národní tragédii vnímáte?

Je to moc smutné, mám starost o příbuzné a přátelé. Je mi to líto, ale soustřeďuji se na svou práci. Myšlenkami se k vlasti samozřejmě pořád vracím. Věřím, že se to dá do pořádku, pokud ne, mají zasáhnout Spojené státy. Jsem ve spojení s domovem, kontroluji, jestli jsou blízcí v pořádku, sleduji zpravodajství a hlídám, co se děje. Je to pro mě dost těžké.

Jak lze jamajský konflikt chápat?

Vláda chce vydat bosse drogové mafie do USA, ale jeho věrní se proti tomu postavili. Ten člověk na druhou stranu dělá hodně pro chudinu, je pro ní něco jako otec. Lidé na to reagují a v těchto chvílích ho brání. Rád bych se vrátil do normální země, ale je otázkou, jak se všechno vyřeší.

Váš krajan a soupeř na nejkratší sprintérské trati Asafa Powell naznačil, že letos můžete překonat světový rekord na dvoustovce. Co říkáte jeho vizi?

Nemyslím, že by letos měly padat světové rekord.Chci prožít snadnou a klidnou sezónu. Letos bude těžké se k rekordním časům přiblížit. Budu se hlavně snažit o to, aby mě Asafa nebo Tyson Gay neporazili.

V úterý jste potvrdil, když jste si na tréninkovém hřišti zakopal s juniory, že milujete fotbal. Jak budete prožívat jihoafrické mistrovství světa?

Fotbal miluji, vždycky si rád zahraji. Na šampionátu budu držet palce Argentině, a to kvůli tomu, že u nás se nejvíc fandí Brazilcům. Já jsem se v tom chtěl už odmalička odlišovat. Silné mužstvo budou mít v Africe i Španělé.

Povede se vám v létě do dějiště šampionátu zajet?

To nemůžu, narušilo by mi to sezónu. Musím se připravovat a cestovat na závody. Startuji ale ve fotbalovém triku a možná se na něm objeví slova na podporu afrických zemí.

Je o vás známé, že vedle argentinské reprezentace sympatizujete s Manchesterem United. Co se letos stalo, že letos nevyhrál žádnou soutěž?

Neměli zase tak zlou sezónu. V Anglii získali titul vicemistra a Rooney dokázal, že je skvělý střelec.

Reklama