Hlavní obsah

Oštěpař Frydrych vystřídal Veselého v čele světových tabulek, devadesátka je na dohled

OSTRAVA

Už začátek programu Zlaté tretry přinesl vynikající výkon. Postaral se o něj v oštěpařském sektoru Petr Frydrych, který se výkonem 88,23 metru posunul do čela světových tabulek. Na špici tak vystřídal svého tréninkového kolegu Vítězslava Veselého, jemuž se na vítkovickém stadiónu nedařilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpař Petr Frydrych na Zlaté tretře v Ostravě

Článek
Fotogalerie

Frydrych házel v absolutní pohodě, z pěti platných pokusů překonal třikrát hranici pětaosmdesáti metrů. Nejlépe mu vyšla čtvrtá série, která znamenala dosavadní maximum dvaadvacetiletého vrhače.

„Tak tenhle závod mi perfektně sednul, věděl jsem, že mám formu, ale takové zlepšení jsem samozřejmě nečekal. Když jsem viděl tolik povzbuzujících diváků, řekl jsem si, že je musím odměnit nějakým pěkným výkonem a povedlo se to,“ usmíval se svěřenec světového rekordmana a ředitele Zlaté tretry Jana Železného.

Do sezóny přitom závodník pražské Dukly vstoupil ve velké nejistotě, protože ho z přípravy bolela záda. „Nějakou dobu to vypadalo, že nebudu moct vůbec házet. Kdyby mi někdo v dubnu řekl, kdy jsem ležel v posteli, že hodím takhle daleko, nebral bych to vůbec vážně,“ kroutil hlavou atlet z Julisky.

Oštěpař Petr Frydrych během Zlaté tretry v Ostravěfoto: Právo/Jan Handrejch

Svým výkonem se zařadil mezi kandidáty na medaili z mistrovství Evropy v Barceloně. „To je ještě daleko, za dva měsíce se může stát cokoliv. Důležité bude, abych zůstal zdravý,“ povídal, ale vidině medaile se nebránil. „To by bylo něco krásného, ale raději na to nebudu myslet.“

Dvořák daleký hod předpovídal

Veselého, který dosud vedl světový žebříček výkonem 86,45, při závodě pobolívalo tříslo. „Ještě jsme to neprobírali, ani jsem nemluvil s trenérem. Přes zlepšení mi jistě vyčte nějaké nedostatky. Mně vyhovoval rychlý spád soutěže a skvělá atmosféra. Diváci mě hnali dopředu, pochopil jsem, jaké to je, když se celý stadión soustředí jen na mě,“ vykládal oštěpař, jemuž nyní chybí k magické hranici devadesáti metrů metr a tři čtvrtě. „Není to daleko,“ připustil.

Oštěpař Vítězslav Veselý během Zlaté tretry v Ostravěfoto: Právo/Jan Handrejch

Jeho výkonem byl nadšený šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák. „Před závodem jsem říkal kolegům, že klidně může devadesátku hodit. Tak daleko od ní jeho oštěp zase nepřistál. Dokázal se nejlíp vypořádat s rozběhem, vyhovoval mu mírný vítr. Kdyby mu to takhle vydrželo, byl by v Barceloně kandidátem na medaili,“ chválil Dvořák.

Frydrych svým výborným výkonem zároveň poslal vizitku dvojnásobnému olympijskému šampiónovi Thorkildsenovi z Norska, který Čecha minulý týden na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji o necelý metr porazil. „Až se dozví, kolik jsem teď hodil, bude kulit oči, a až se znovu utkáme, už bude vědět, kdo jsem,“ dodal.

Reklama

Související témata: