Hlavní obsah

Boltův život se radikálně změnil, on ne, říká muž, který se o hvězdu stará

OSTRAVA

Na první pohled vůbec nevypadá jako atletický agent. Při nedávné Zlaté tretře ho ale bylo možné často spatřit v blízkosti nejlepšího sprintera světa Usaina Bolta a pak už nebylo těžké uhádnout, že nenápadný chlapík jménem Ricky Simms je právě ten, kdo „pečuje“ o jamajský blesk a jednu z největších sportovních ikon. Tráví spolu hodně času i mimo mítinky. Bolt pobývá v sezóně v Londýně, Simms přes zimu zase na Jamajce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt zdraví diváky na Zlaté tretře v Ostravě

Článek

Bývalý mílař se s Boltem poprvé potkal před šesti roky na stadiónu v Londýně. „V té době jsem ještě závodil a šli jsme se spolu rozklusat. Když jsme se rozcvičovali, všimnul jsem si jeho výjimečných fyzických parametrů, úžasně dlouhých nohou a zvláštních pohybů, z kterých přímo čišela rychlost. Ani klusat vedle něj nebylo snadné, nejvíc připomínal rychlou šelmu,“ vzpomínal sedmatřicetiletý Ir na první kontakt, po němž se domluvili na spolupráci.

Ostrava oázou klidu

Na to, že je Bolt sportovní superhvězda, je s ním prý příjemná spolupráce. „Mohl by být nejnáročnější, protože v naší skupině je samozřejmě největší hvězdou, ale nic zvláštního nevyžaduje. Pokud se někdy v budoucnosti nezmění, bude s ním radost pracovat i nadále. Jeho život se při tom změnil radikálně. Všude, kde se objeví, ho lidé poznávají, ale jeho povahu to příliš neovlivňuje. Líbí se mi, že ochotný s kýmkoli promluvit, pokud mu to dovolí čas, na každého si udělá chvilku. Nelíbilo by se mi, kdyby se choval jako nějaká nafouknutá superstar,“ prohlásil Simms o své „ovečce“.

Jamajčan při ostravském pobytu dával na každém kroku znát, že je mu Zlatá tretra milá a že obdivuje místní publikum. Podle Simmse je to hodně tím, že prostředí severomoravské metropole považuje za oázu klidu, kde se mu daří odpočívat. „Zkraje sezóny se mě Usain vždycky ptá, kdy je Ostrava a že ji chce mít v programu. Má rád i manažera mítinku Alfonze Jucka. To on přišel s myšlenkou třístovky. Takové nápady Usaina baví,“ prohlásil.

„Taky se mu líbí, že je to z hotelu na stadion jen přes ulici. Může si tam zajít sám aniž by ho někdo obtěžoval. V New Yorku by ho během těch pár kroků potkalo dvě stě lidí a Londýně pět set. Narozdíl od nedávného mítinku v Šanghaji, kde musel jíst na pokoji, si tu může zajít na jídlo kdy chce. V Ostravě se cítí dobře možná i proto, že vyrůstal na venkově a tady mu to trochu připomíná domov. To všechno mu dodává energii, včetně fantasticky povzbuzujících fanoušků na stadiónu,“ vysvětlil manažer.

Peníze pro něj nejsou důležité

Je pravděpodobné, že by na Zlatou tretru jezdil za míň peněz než je podle neoficiálních informací suma sedmi miliónů korun? „Usaina peníze moc nezajímají, nejsou pro něj až tak důležité. Ani se neptá, kolik inkasujeme za závod a já mu to sám neříkám. Probereme to až po sezóně. Bere to tak, že peníze jsou moje parketa,“ přiznal Simms, podle nějž Boltova cena ještě poroste, ale úrovně absolutních špiček sportovního byznysu asi nedosáhne.

„Pokud budou k dispozici marketingové zdroje, tak je růst stejně jako v každém prosperujícím obchodu možný. Usain dostal atletiku na úroveň, kde ještě nikdy nebyla. Nikdo před ním nebral víc peněz. Ovšem výdělkům z fotbalu nebo golfu se atletika asi nikdy nepřiblíží. Bolt prostě není Woods a golf je mnohem víc ohodnocovaný sport,“ přemítal mnažer.

Čtvrtka? Nikdo ji nechceme, ale jednou ji nejspíš poběží

Ostravský závod na netradiční trati tří set metrů urychlil spekulace, že se blíží chvíle, kdy se Bolt objeví na startu klasické čtyřstovky. Jenže Simms to nevidí zase tak reálně. „Proč by to měl dělat?“ ptal se. „Je nejrychlejší člověk planety a kdyby běhal jen čtvrtku, nikdy by nebyl tak rychlý na dvoustovce a stovce. Proslavili ho kratší sprinty. Čtvrtku si vymyslela média, já ho do ní nutit nebudu, on ji běhat nechce a nevítá to ani jeho trenér Glen Mills. Je ale možné, že na ní někdy dojde,“ připustil.

Reklama