Hlavní obsah

Pozitivní test královny sprintů. Tlumila bolest zubů zakázaným lékem

LAUSANNE

Olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na 100 metrů Shelly-Ann Fraserová měla pozitivní dopingový test. Jamajská sprinterka to ve čtvrtek potvrdila s tím, že si vzala léky na tlumení bolesti zubů, spolu s trenérem však přehlédla, že jsou na seznamu zakázaných látek. Mezinárodní atletická asociace IAAF jí dočasně pozastavila činnost.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová se raduje z vítězství na trati 100 metrů na MS v Berlíně.

Článek

"Nemám co skrývat," řekla Fraserová poté, co se neúčastnila čtvrtečního mítinku Diamantové ligy v Lausanne. "Nyní jedu domů a čeká mě jednání s jamajským svazem. Doufám, že přijmou mé vysvětlení," dodala.

Fraserová byla pozitivně testována v květnu po závodě Diamantové ligy v Šanghaji. Trenér jí prý dal lék proti bolesti, aby jí pomohl od trápení se zuby, které jí bolely nepřetržitě tři dny a kvůli kterým uvažovala o odstoupení ze závodu. "Přijímám zodpovědnost, protože sportovec musí vědět, jaké léky si bere. Ale na druhou stranu jsem naštvaná, protože si o mně nyní všichni myslí, že dopuju. Moje pověst je v troskách," uvedla Fraserová.

IAAF prostřednictvím svého mluvčího Nicka Daviese vyjádřila zklamání z "nedbalosti" Fraserové a jejího týmu. "Sportovci musí dávat větší pozor na to, co jedí. Naše pravidla jsou jasná," uvedl Davies v e-mailu zaslaném agentuře Reuters.

Trenér Fraserové Stephen Francis prohlásil, že za podobná provinění se uděluje jen varování. "Nešlo o látku, která by jí měla pomoci zlepšit výkon či něco maskovat," řekl Francis.

Zatím byl proveden pouze test vzorku A. "Druhý test ale není ani potřeba, protože se nebudu odvolávat," dodala Fraserová.

Reklama