Hlavní obsah

Padesátiletou Otteyovou běhání s vrstevníky nudí, proto je na ME

BARCELONA

Padesátiletá atletická legenda Merlene Otteyová chce běhat tak dlouho, jak jen to půjde. A protože běhání s vrstevníky ji nudí, startuje třicet let po zisku své první olympijské medaile na další vrcholné akci, barcelonském mistrovství Evropy.

Foto: www2.raisport.rai.it

Merlene Otteyová

Článek

Jamajská rodačka se na evropský šampionát dostala jako členka štafety na 4x100 m své adoptivní země Slovinska, které reprezentuje od roku 2002. Letos je to třicet let, co na moskevské olympiádě získala bronz na 200 m - svou první z celkem 33 velkých medailí.

"Myslím, že dokud budu moci běhat, tak běhat budu," řekla Otteyová agentuře Reuters v Barceloně. "Samozřejmě existují veteránské soutěže, kde rozhodně nejsem nejstarší. Ale problém je, že soutěžení s mými vrstevníky mi na nic není. Jsem o několik metrů rychlejší, k čemu to je?" řekla bývalá hvězda světového sprintu.

Otteyové sbírka devíti olympijských medailí je bohatší než kterékoli jiné atletky, i když nikdy nezískala pod pěti kruhy zlato. Nejblíže mu byla v roce 1996 v Atlantě, kde prohrála s Američankou Gail Deversovou o pět tisícin sekundy.

 Suverénně nejstarší účastnice

Dva měsíce po svých 50. narozeninách se Otteyová představí na evropském šampionátu, jehož bude nejstarší účastnicí. "Je fajn, že se ve svém věku ještě dokážu dostat do štafetové sestavy. A vím, že tam nejsem nejpomalejší, což mě těší," uvedla rodačka z jamajského Hanoveru, jež letos na stovce zaběhla čas 11,67 sekundy a na mistrovství Slovinska byla druhá.

Majitelka 20 medailí z mistrovství světa pod otevřeným nebem a v hale se nicméně domnívá, že Barcelona může být její poslední velkou akcí, protože dostat se příští rok na světový šampionát bude složitější. "Pokud se nestane zázrak, asi to tak bude, ale uvidíme. Za ta léta jsem se už naučila hodně o sobě a jiných lidech, takže vím, co můžu čekat," uvedla Otteyová, jež se už atletikou jen baví.

"Nic na mě netlačí a užívám si to, co dělám. Můžu si dovolit trénovat třikrát týdně - a když chci méně, tak prostě trénuju méně. Musím jen být zdravá. Když to stačí k tomu, abych se dostala na šampionát, tak prostě jedu," uvedla sprinterka, která se s jamajským svazem rozešla po olympijských hrách v Sydney 2000.

Nyní ji nicméně těší, že její rodná země vyprodukovala v posledních letech tolik sprinterských talentů. Spolu s fenomenálním Usainem Boltem získali na olympijských hrách v Pekingu zlaté medaile ještě Shelly-Ann Fraserová (100 m), Veronica Campbellová-Brownová (200 m) a Melanie Walkerová (400 m př.).

"Myslím si, že je to skvělé, protože když jsem běhala já, byla jsem na to sama. A teď dokazujeme, že se u nás rodí víc než jen jedna hvězda. Stát atlety podporuje a i díky tomu je ve sportu víc peněz. S budoucností to vypadá dobře, protože mladší atleti jsou více motivováni," prohlásila žena, jež je na konci své kariéry.

 Postup do finále by byl zázrak

Otteyová celkem realisticky odhaduje, že v Barceloně se představí jen jednou - postup do finále by se pro slovinskou štafetu rovnal zázraku. "Pokud to ostatní nepokazí, bude to pro nás hodně těžké. Ale zkusíme to," dodala účastnice sedmi olympijských her.

Reklama

Související témata: