Hlavní obsah

Už není Pan dokonalý. Ale Boltův trůn se netřese

PRAHA

I Usain Bolt má své slabší dny. V pátek na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu jamajská sprinterská superstar ukázala, že není strojem na světové rekordy a vítězství. V prvním letošním souboji nejrychlejších mužů planety měl jasně navrch americký rekordman Tyson Gay, když časem 9,84 s Bolta o třináct setin zdolal.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Jamajský sprinter Usain Bolt může být klidný, stále je největší hvězdou současné atletiky.

Článek

Co porážka s neochvějným suverénem posledních let provede? Bude k závodům přistupovat soustředěněji, odpustí si legrácky, jaké předvedl i ve Stockholmu po dvou nepovedených startech? „To si nemyslím, zůstane stejný,“ tvrdí atletický manažer Alfons Juck, jenž Boltovu porážku sledoval přímo ve Stockholmu. „Už tam v mixzóně vypadal v pohodě, nedělal si z toho těžkou hlavu,“ říká Juck, jenž Bolta už čtyřikrát dostal do Ostravy na Zlatou tretru.

Vzkaz trojnásobného olympijského vítěze zněl jasně. „Letos si to užívejte, ale za rok mě nedostanete,“ prohlásil ve Stockholmu. „Usain ví, že ho teď čekají tři náročné roky s dvěma světovými šampionáty a olympiádou,“ vysvětluje Juck, proč Bolt pojal tento rok lehce odpočinkově.

Americký sprinter Tyson Gay (vlevo) svého rivala z Jamajky Usaina Bolta ve Stockholmu na trati 100 metrů porazil.foto: ČTK/AP/Niklas Larsson

Už na začátku sezóny tvrdil, že tento rok není jeho cílem překonávat rekordy, ale zůstat neporažen. A to se mu nepovedlo. „Už v rozběhu působil Gay živějším dojmem. Ve finále bylo vidět, jak chtěl zabrat, ale nešlo to. V takové situaci ještě nebyl. Dostal se do záklonu a tak zvláštně se v dráze přiblížil Gayovi,“ popisoval Juck. „Boltův běh byl nečekaně křečovitý, tak jsem ho dlouho neviděl,“ všiml si na webu své skupiny i sprinterský kouč Luděk Svoboda.

Bolt prohrál teprve podruhé od roku 2008 (pokud počítáme jen finálové běhy), kdy se začal věnovat stovce a opět to bylo ve Stockholmu. Řečí čísel jsou to dvě porážky z 21 stovek, na dvojnásobné trati neprohrál 13 závodů.

Podle Jucka ale nehrozí, že by se porážkou otřásla Boltova pozice jasné atletické jedničky. „Pořád je to Bolt. Jeho marketingová síla je i v tom, jak komunikuje s diváky, jaký je showman. Gay je proti němu přece jen uzavřenější,“ říká manažer.

Páteční souboj tak ještě více dodá na významu druhému letošnímu střetu 27. srpna v Bruselu, tentokrát snad i s Asafou Powellem. A může to být na dlouho poslední bitva sprinterských titánů. „Před mistrovstvím světa v Tegu bude Bolt se starty šetřit,“ čeká Juck.

Reklama