Hlavní obsah

Zlatá tretra bude oštěpařským svátkem, dorazí i Thorkildsen

PRAHA

Oštěpařským svátkem bude jubilejní padesátý ročník mítinku Zlatá tretra Ostrava, který vítkovický stadión uvítá 31. května 2011. Ředitel mítinku Jan Železný si může mnout ruce, v souboji s triem jeho svěřenců Frydrych, Veselý, Vadlejch se představí i největší hvězda této disciplíny, dvojnásobný olympijský vítěz Andreas Thorkildsen z Norska.

Článek

Ženská oštěpařská jednička Barbora Špotáková je tradiční účastnící největšího českého mítinku. Byť ne zrovna nejspokojenější. „Loni jsem z Tretry odjížděla s nedobrými pocity, házelo se v jednom z nejhorších počasí, co pamatuju. Ale říkala jsem si, že příští rok bude jubilejní ročník, tak to na něm musím zlomit. Stadión je to pěkný, kluci tam hází daleko, tak proč bych tam nemohla hodit daleko i já,“ předsevzala si světová rekordmanka.

O pozici největšího oštěpařského esa se na 50. Zlaté tretře ale bude dělit. „Andreas je megahvězda, v Monte Carlu na vyhlašování nejlepších mužských atletů sezóny byl jediným Evropanem. Navíc v úvodu sezóny hází tradičně daleko. Když budou i naši kluci mít formu jako v minulé sezóně, máme se na co těšit,“ vypráví Železný.

Vrátí se po devíti letech

Thorkildsen se do Ostravy vrací po devíti letech, tehdy ještě jako mladý talent skončil pátý výkonem 81,15 m. „Pamatuju si skvělé diváky a to, že jsem závodil proti Janu Železnému. Od té doby jsem viděl mítink několikrát v televizi, už se těším, až tam budu zase naživo,“ dušoval se v Monte Carlu. Políčeno bude mít i na hranici 90 metrů, kterou zatím na Tretře pokořil jen Železný. „Určitě bych si chtěl v příští sezóně zase vylepšit osobní rekord,“ říká muž s maximem 91,59 m z roku 2006.

Petr Frydrych letos v Ostravě ohromil výkonem 88,23 metru, druhé místo světových tabulek mu už zůstalo. „Hodil jsem daleko na posledních dvou Zlatých tretrách, o to víc se těším na další. Možná i víc, než bych měl, když přijede i Thorkildsen,“ vypráví současná česká jednička. „Ale budeme na něj tři, tak snad ho potrápíme. V minulosti lidi chodili na Honzu Železného, teď na Báru, tak bychom v tom rádi pokračovali,“ plánuje Frydrych.

Mužský oštěp se vrátí do hlavního programu po čtyřech letech, tehdy se loučil s kariérou Jan Železný. Teď se díky Frydrychovi a Thorkildsenovi dostane opět do nabitého večerního pořadu. A po závodě společně můžou zajít na pivo, což by Thorkildsen podle svých slov rád učinil. „Když bude mít zájem, klidně zajdeme, v Ostravě je těch míst dost,“ usmívá se Frydrych.

Chtějí i Bolta 

Organizátoři Zlaté tretry mají ale opět políčeno i na největší atletickou hvězdu planety, Usaina Bolta. „Byl tu čtyřikrát, pětka je krásné číslo,“ usmívá se majitel pořádající společnosti TK Plus Miroslav Černošek.

„Před mistrovstvím světa absolvuje zřejmě jen pět mítinků, pokusíme se dostat do toho seznamu. Necháme na něm, jestli by si vybral stovku, dvoustovku nebo třístovku, kdyby mu ten rekord nedal spát,“ říká sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck v narážce na Boltův letošní start v Ostravě, kdy nejlepší výkon historie Michaela Johnsona na 300 m nepokořil.  Ve hře je i návrat světového rekordmana na 800 m a nejlepšího atleta světa 2010 Davida Rudishi.

Reklama