Hlavní obsah

Vrátil jsem se k dřevorubectví, vyčítá si překážkář Svoboda

Čtyři mítinky, čtyři vítězství. Stále neporažený je v letošní sezóně český překážkářský rekordman Petr Svoboda. Přemožitele najde jen stěží i na víkendovém mistrovství republiky v pražské Stromovce, proto je jeho hlavním cílem se vrátit do čela evropských tabulek. Těm aktuálně vládne Francouz Bascou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Překážkář Petr Svoboda touží po medaili z evropského šampionátu.

Článek

Láká vás si udržet neporazitelnost i po zbytek sezóny?

Jo, mám to v plánu. (úsměv) Teď se zřejmě nepotkám s těmi, co by mě mohli porazit. Na republice asi ne, a pak ve Stockholmu také ve startovce zatím nikdo z těch superhvězd není. A pak Evropa, tam půjde o to, abych tam nepřijel neporaženej a neodjel poraženej.

Když jste v pátek v Düsseldorfu zdolal i olympijského vítěze z Atén Liou Sianga, zvedlo vám to sebevědomí?

Když jsme jeli z hotelu, potkali jsme se ve výtahu, a když se dole otevřel, stála tam snad půlka Činy. Jak jsme se mezi jeho fanoušky prodírali k autu, co nás vezlo do haly, připadal jsem si jako superstar. (úsměv) Ale v hale u něj nikdy nevím, jak vyběhne. Do Valencie na halové mistrovství světa přijel bez jediného startu a vyhrál tam, v listopadu na Asijských hrách předvedl obrovitánský výkon, tak jsem čekal, že poběží kolem 7,50. Porazil jsem ho, ale v cíli jsem si víc nadával, než že bych se radoval, jel jsem tam pro výkon, ne pro skalpy.

Jinak jste se ale se soupeři z úplné špičky nepotkával. Byl to záměr, když jste zvolil třeba hůře obsazený mítink v Moskvě místo Stuttgartu?

Vůbec. Já do závodů moc nemluvím, na začátku sezóny mi přijde od manažera papír, co poběžím, v první verzi byl Stuttgart. Ale co si budeme povídat, je to i o penězích a v Moskvě nabídli vyšší startovné. Ve Stuttgartu byli Oliver a Robles, tak proč by platili ještě jednoho...

Vaši evropští soupeři ale žádné nedosažitelné časy neběhají…

Je to bída… Z minulého finále v Turíně moc zdravých lidí nezůstalo, zraněný je Dououré, Sedoc, Kiss... Ale objevili se noví Francouzi, k Darienovi přibyl Bascou, který se zlepšil už na 7,53. Je tam spousta soupeřů, se kterými musím počítat, také do Paříže na halové mistrovství Evropy nepojedu s tím, že jsem nejlepší. Budu mít skromnou myšlenku, že se chci dostat do finále, což se mi v poslední době dařilo, a v něm si nemyslet v půlce závodu, že mám medaili.

Zpět do čela evropských tabulek se plánujete dostat už při mistrovství republiky?

Určitě. Poběžím rozběh i finále naplno, chtěl bych oba časy stlačit pod 7,50. Fyzicky jsem připravený, teď jsme ještě přitrénovali.

To nemůže být na obtíž?

Já nemůžu jít na závod s tím, že jsem úplně odpočatý, pak dělám psí kusy a je ze mě dřevorubec. Když jsem utlumený, člověk neblázní v hlavě a běží víc technicky.

Jako dřevorubec jste si počínal i v Düsseldorfu, skopl jste skoro všechny překážky…

Vypadalo to, že jsem se ke své profesi vrátil (úsměv). Když chci běžet rychle, je to občas dřevorubectví, přitom vím, že když to nebudu mlátit na třísky, budu rychlejší. Poslední trénink teď už byl trochu víc technický, tak snad překážek zůstane stát co nejvíc.

Věnoval jste se i tréninku startů? Ty se vám v poslední době nedaří…

Snažím se na tom pracovat, ale nemůžu najít recept. Vloni v zimě jsem je měl na mě excelentní, ale teď mám první tři kroky mdlé a pomalé. Pořádně nevím, jak na to.

S vaší výškou se asi hůř zvedá z bloku než menším překážkářům...

Také to hraje roli, ale i vysocí kluci umí běhat rychle. Na to se vymlouvat nedá, to by Oliver mohl říkat taky. Start je o síle a zrovna na Oliverovi je vidět, jaká je to obluda. Navíc z toho umí těžit.

Reklama