Hlavní obsah

Výškař Sjöberg obvinil zesnulého trenéra ze sexuálního zneužívání

STOCKHOLM

Někdejší vynikající výškař Patrik Sjöberg obvinil svého bývalého trenéra, který už je dvanáct let po smrti, ze sexuálního zneužívání. S šokující výpovědí přišel šestačtyřicetiletý Švéd v den vydání své autobiografie s názvem "Co jste neviděli". Slavný kouč Viljo Nousiainen je přitom v rodné zemi považován za trenérského génia, který posunul švédskou atletiku na špičkovou úroveň. Jeho pověst je nyní v troskách.

Článek

Bývalý světový rekordman, mistr světa a olympijský medailista Sjöberg tvrdí, že ho trenér Nousiainen začal zneužívat, když mu bylo jedenáct let a trvalo to čtyři roky. Podobné zážitky z dětství přitom nyní prozradili i další dva atleti. Všichni prý doteď sbírali odvahu a překonávali svůj stud, aby mohli s pravdou ven.

"Přál bych si, abych našel odvahu říct veřejně o těchto nepříjemných věcech už během Viljova života," prohlásil Sjöberg, mistr světa z Říma 1987 a medailista z olympiád v Los Angeles, Soulu i Barceloně. Šokující zpověď se rozhodl učinit poté, co mu podobný příběh z vlastních zkušeností vylíčili jiní někdejší výškaři Christian Skaar Thomassen a Yannick Tregaro.

Sjöberg ve své knize například detailně popisuje, jak ho Nousiainen mezi dvanáctým a třináctým rokem nutil k takzvanému testu spermií. "Tvrdil, že je to test pro vědecké účely," líčil bývalý výškař. S výpovědí přišel nyní hlavně proto, aby si rodiče malých atletů dávali pozor, komu své ratolesti svěřují.

"Hlavním důvodem, proč jsem tuto knihu napsal, je to všechno, co Viljo dělal mně a ostatním dětem. Nejde mi o to, abych obviňoval někoho, kdo už je dávno mrtvý. Ale někdo musí říct pravdu," dodal Sjöberg. Veškeré obtěžování prý začalo na mítinku v Malmö, když byl donucen sdílet se svým koučem jeden pokoj.

Když se Sjöbergovi rodiče rozvedli, cítil se výškař opuštěný a trenér jeho zranitelnosti prý využil. Později začal mít Nousiainen vztah s jeho matkou a nastěhoval se do jejich domu. Stal se tak i Sjöbergovým nevlastním otcem. Se sexuálním obtěžováním podle jeho slov trenér přestal až poté, co mu Sjöberg pohrozil, že ho udá na policii.

"Když umřel, cítil jsem úlevu, protože se nikdo nemohl dozvědět, co se tehdy dělo. Nenáviděl jsem ho za všechno, co mi udělal, ale nikdo mu nemůže upřít, že jako trenér byl vynikající," dodal. Sjöberg ukončil kariéru v roce 1999, tedy ve stejném roce, kdy Nousiainen zemřel.

Reklama